Heb je na Den Haag en Scheveningen nog wat tijd over, dan is het erg leuk om ook Leiden of Gouda te bezoeken.

Leiden wordt ook wel de Sleutelstad genoemd, wat verwijst naar het wapen van de stad. De sleutels kom je overal tegen in Leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld de bekende sleutelkoekjes en boeren Leidse sleutelkaas.

Gouda staat natuurlijk ook bekend om zijn kaas, de Goudse kaas. Natuurlijk is ook de Goudse kaasmarkt erg bekend en heel geliefd bij toeristen. De siroopwafels mag je overigens ook echt niet overslaan.

De traditionele Leidse hutspot wordt gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gaan er witte bonen en pastinaak in. Dat zorgt er voor dat het een heel voedzame en gezonde maaltijd is.

Vlees is wat mij betreft hierbij overbodig, maar in principe kun je er natuurlijk bij eten wat je normaal gesproken ook bij hutspot zou eten, zoals klapstuk of spek.

Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je deze minimaal een nacht lang laten weken voor gebruik. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper en veel werk is het niet om ze even in water te zetten. Witte bonen uit pot of blik kun je direct gebruiken.

Bruschetta en tomaat is geen verrassende combinatie, maar wat mij betreft mag deze echt niet ontbreken op mijn blog. Want deze combinatie wordt niet voor niets al jááááren gebruikt.

Vooral in de zomer vind ik ze echt heerlijk, zeker met tomaatjes uit eigen tuin. Ik gebruik het vaak als bijgerecht bij pasta of de barbecue, maar eigenlijk is bruschetta van oorsprong een voorgerecht. Daarom heb ik hem toch bij voorgerechten geplaatst. Als voorgerecht zijn twee á drie sneetjes voldoende.

Ik vind het altijd extra lekker wanneer het brood ingesmeerd wordt met olijfolie en knoflook. Dat geeft het net even wat extra's. De tomatensalsa kun je prima enkele uren van te voren maken. Dat geeft het alleen maar extra tijd om alle smaken goed met elkaar te laten vermengen, dus mocht het kunnen dan zou ik dat zeker aanraden.

Met een bezoek aan Den Haag en Scheveningen kun je gemakkelijk een dag vullen, want er is meer dan genoeg te doen.

't Bakkertje
Al sinds 1838 zit op dezelfde locatie 't Bakkertje en deze bakkerij is daarmee de oudste van Den Haag. De nostalgische uitstraling neemt je mee terug in de tijd. Je kunt er terecht voor brood en banket, maar ook voor vers belegde broodjes en koffie.

Haagse bluf is een luchtig nagerecht op basis van bessensap, suiker en eiwitten. Als ik in een recept zie staan dat ik eiwitten stijf moet kloppen, dan begin ik al een beetje zenuwachtig te worden. Ik ben altijd bang dat het zal mislukken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

De truc zit hem in het zorgen dat je geen plastic kom gebruikt en ervoor zorgt dat de kom die je gebruikt goed vetvrij is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door wat citroensap in de kom te spuiten en deze met een keukenpapiertje over de hele binnenkant van de kom te wrijven. Eventueel nog even naspoelen met water, maar vaak is dat niet eens nodig.

Ik vind het altijd een beetje een magisch iets om te zien hoeveel lucht je in eiwitten kunt kloppen en hoeveel volume je dus kunt creëren.