Deze heerlijk geurende gegratineerde Franse uiensoep past perfect bij dit gure weer. De zomer is inmiddels echt voorbij en de meteorologische herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik heb zelfs voor de eerste keer de verwarming alweer aan gehad, omdat ik het koud had. Nu ben ik ook wel een enorme koukleum moet ik toegeven.

Onderstaand recept is voor 6 porties. Over het algemeen schrijf ik recepten voor 2 tot 4 porties en niet zo snel voor 6 porties. Maar neem maar van mij aan dat je echt wel zoveel wil maken. Als je het stokbrood en kaas achterwege laat, kun je hem namelijk heel eenvoudig invriezen. Mocht je een keer weinig tijd of geen zin hebben om te koken, dan heb je altijd nog wat lekkers achter de hand.

De laatste tijd heb ik al enkele recepten van typisch Griekse gerechten geplaatst. Deze Griekse stoofschotel, oftewel stifado, mag in dat rijtje echt zeker niet ontbreken. In Griekenland schijnt dit gerecht vaak met konijn gemaakt te worden, maar ik maak het altijd met rundvlees.

Het is super lekker om te combineren met tomatenrijst en een Griekse salade. En je kunt er ook heel goed extra veel van maken om in porties in te vriezen. Zo sta je maar één keer lang in de keuken, maar kun je er wel vaker van genieten. En eigenlijk hoef je ook niet eens echt lang in de keuken te staan, want je hoeft er heus niet constant bij te blijven staan...

Ik gebruik runderriblappen maar je kunt voor dit gerecht ook sukadelappen gebruiken. Die hebben vaak wel iets meer tijd nodig dan runderriblappen, maar met ook met sukadelappen kom je een heel eind met zes uur stoven.

Zuid Holland en lekker eten bleken best wel een heel goede combi. In Den Haag en Scheveningen kun je je lol op, bijvoorbeeld bij het Frites Atelier van Sergio Herman, het Kroket Loket of de vele eettentjes aan de kust bij Scheveningen.
Bezoek je Gouda, dan mag een bezoek aan de Goudse kaasmarkt zeker niet ontbreken en ga ook even siroopwafels halen als je er dan toch bent! In Leiden mag je de Leidse sleutelkaas echt niet over slaan.
Of wat dacht je van de Markthal in Rotterdam of de kleinschalige maar supergezellige Fenix Food Factory. En mag ik dan bij deze Las Palmas nog even een keer noemen..

Maar je kunt natuurlijk ook zelf de keuken in om de lekkerste gerechten en lekkernijen uit Zuid Holland te maken. Ik deelde al vier recepten met jullie en met mijn stroopwafel ijs maak ik de lijst compleet.

Dit is echt één van de lekkerste ijssoorten die ik ooit gemaakt heb. Ik heb stroopwafellikeur gebruikt in dit recept om er een goede stroopwafelsmaak aan te krijgen. Mocht je dat niet willen gebruiken dan kun je er wat meer verkruimelde stroopwafels aan toevoegen.

Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde basis voor roomijs. Die bestaat uit eidooiers, melk, slagroom en kristalsuiker. Je kunt er dan eindeloos mee variëren. Eerder maakte ik al pumpkin spice ijs. Deze keer had ik enorme trek in stroopwafelijs. Ik had nog mini stroopwafels en stroopwafellikeur in huis. Dat bleek een schot in de roos.

Ik gebruik voor mijn ijs een ijsmachine. Mijn ijsmachine heeft een bak die voor gebruik 18-24 uur in de vriezer moet staan, daarom laat ik hem er altijd gewoon in staan. Zo is hij klaar voor gebruik wanneer ik zin heb om ijs te maken.

Ik vind de tomatenrijst die je bij Griekse restaurants in Nederland geserveerd krijgt altijd zo ontzettend lekker. Daarom wordt het weleens tijd om mijn eigen versie met jullie te delen.

Wist je trouwens dat je in Griekenland helemaal niet standaard deze rode rijst bij de maaltijd krijgt geserveerd in een restaurant? Bij vrijwel ieder hoofdgerecht krijg je frietjes geserveerd. Als de tomatenrijst al op de menukaart staat is het een bijgerecht en moet je het er echt los bijbestellen. Daar kwam ik vorig jaar achter toen we een weekje op Corfu waren. Nooit eerder had ik me gerealiseerd dat dit ook weer zo'n typisch vernederlandst dingetje is, net zoals het eten bij de Chinees.

Dat maakt het overigens niet minder lekker en ook is serveer de rode rijst als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met stifado (Grieks stoofvlees) of choriatiki, een Griekse boerensalade.