Op zaterdag 27 januari organiseerde Thuisafgehaald een THT-diner. Thuisafgehaald is een community van thuiskoks, afhalers en samenwerkingspartners. De kern van het concept is het geloof dat er meer bereikt kan worden als we samen delen. Zelf ben ik al enkele jaren als thuiskok verbonden aan Thuisafgehaald. Met regelmaat kook ik voor mensen uit mijn dorp of omgeving en dat doe ik met heel veel plezier. Maar goed, dat terzijde.

Gisteren organiseerden zij dus, met behulp van Duurzaamheidsfonds Houten, een THT-diner. Dit, om aandacht te vragen voor voedselverspilling. Jaarlijks gooien we met zijn allen namelijk nog steeds véél te veel voedsel weg en dat is zo zonde! Vaak zijn deze producten echt nog prima te gebruiken.Het diner werd door thuiskoks van Thuisafgehaald gekookt van producten die anders weggegooid zouden worden, omdat de tht-datum bijna verstreken is. Deze producten werden verstrekt door supermarkten uit Houten. Uiteindelijk hebben ze slechts 2 liter melk en 4 blikken kokosmelk bijgekocht, voor een diner dat klaargemaakt werd voor 50 personen. Dat is toch super!

Omdat er gewerkt werd met gekregen producten, was het van te voren niet bekend hoe het menu er uit zou gaan zien. Het was enkel bekend dat het een driegangenmenu zou worden. Daar kreeg je dan nog 2 drankjes bij, een glas bubbels vooraf en koffie of thee na voor het luttele bedrag van 5 euro per persoon. Voor het geld hoefde je het dus zeker niet te laten.

Het diner werd zoals eerder gezegd, gehouden in Houten. In wijkcentrum Schoneveld om precies te zijn. Voor ons ongeveer 45 minuten rijden, maar dat hadden we er voor over.

Bij binnenkomst werden we verwelkomd met een glaasje bubbels, naar wens met of zonder alcohol. Daarna mochten we plaatsnemen aan lange tafels. Omdat ik snel last heb van visuele en geluidsoverprikkeling kozen we strategisch een plekje in een hoek. Al snel schoven meer mensen bij ons aan en het was een behoorlijk divers gezelschap. Juist dat maakt het dan meteen ook weer extra leuk en interessant. Zo kom je in gesprek met mensen die je anders hoogstwaarschijnlijk nooit gesproken had.

Omdat alles in buffetvorm geserveerd werd, mochten we tafel voor tafel zelf opscheppen. Om het zo eerlijk mogelijk te houden werd afgewisseld per gang welke tafel als eerste mocht gaan opscheppen. Omdat ze afhankelijk waren van giften was er nu eenmaal niet van alles genoeg voor iedereen.

Als voorgerecht kregen we soep. Daarbij werden paprika-geitenkaasmuffins, een salade van roodlof en sinaasappel en wat croutons van brood geserveerd. Vooral de muffins waren goed geslaagd.Het hoofdgerecht bestond uit aardappelgratin (die al zo goed als op was toen wij aan de beurt waren, vandaar maar 2 schijfjes op mijn bord), kipcurry, Brusselse stamppot, rijst van bloemkool, gehaktballetjes (kip, lam en vega) en rijst. Daarbij nog wat sausjes en gebakken spekjes als garnering. Volgens mij was er ook nog iets van gestoofde wortel of iets dergelijks, maar die was op toen wij aan de beurt waren. Desalniettemin hadden we goed gevulde bordjes en was er volop variatie. Bij het hoofdgerecht had van mij wat meer groenten mogen zijn, maar zoals al eerder gezegd, ze moesten het doen met wat ze kregen. Daarnaast bestond het voorgerecht met name uit groenten dus feitelijk kwam je niets te kort. Maar ik ben nou eenmaal dol op groenten!Bij het dessert was er weer volop keuze. Je kon kiezen uit een fruitsalade, chocoladetaart met bessen (die koos ik), cheesecake en tiramisu. Je mocht daaruit één ding kiezen, ook weer om er voor te zorgen dat er voor iedereen keuze zou zijn. Dat hadden ze zo prima geregeld. Daarnaast waren er nog koekjes, chocolaatjes en Turks fruit waar je naar wens van kon pakken.

Als afsluiter kregen we nog een lekker kopje koffie. Met goedgevulde buikjes en een hoofd vol ideeën zijn wij gisteren moe (vooral ik, door de overload aan prikkels maar je moet er wat voor over hebben!!) maar voldaan weer huiswaarts gegaan. Ik vond het echt een super leuk initiatief en een volgende keer zijn wij er zeker weer bij!

Meer weten over Thuisafgehaald? Bekijk hier de website.