Vind jij het ook zo heerlijk om in de supermarkt rond te struinen op vakantie? Met name de mega grote supermarkten in Frankrijk vind ik echt geweldig en ik kan er gerust een paar uur zoet mee zijn. Nu ben ik niet alleen een fanatieke shopper op vakantie, we rijden er zelfs minimaal twee keer per jaar speciaal voor naar Frankrijk...

Waarom? Omdat dat voor mij een dagje puur geluk is. Omdat het een manier is om te ontstressen. Omdat het quality time is voor mij en mijn vriend. Dus eigenlijk gewoon omdat het kan.

Nieuwsgierig naar mijn 10 favorieten? Lees dan gauw verder...

 

1. Wijn

Dat je voor wijn in Frankrijk moet zijn is natuurlijk een inkoppertje. Nu heb ik eigenlijk helemaal niet zoveel verstand van wijn (ik vind hem lekker of niet :) ), maar de grote Franse supermarkten zijn echt een walhalla als je wel van een glas wijn houdt. Ik maak altijd foto's van de etiketjes van de wijn die voor herhaling vatbaar waren, dan weet ik in ieder geval de volgende keer nog welke ik mee moet nemen.

Ook voor kookwijn ben je hier helemaal aan het goede adres. Voor nog geen 2 euro neem je hier een prima fles mee om te verwerken in gerechten. De echt lekkere wijn bewaren we dan om er bij te serveren.2. Kaas, kaas en nog meer kaas
Naast wijn is er ook oneindig veel kaas te vinden in Frankrijk. Ik hou van de Franse kaasjes en het is iedere keer weer lastig kiezen welke ik mee zal nemen. Reblouchon gaat sowieso altijd mee, want de tartiflette is een heel geliefd gerecht hier in huis. Voor mijn schoonzusje neem ik altijd Coulommiers mee, die vindt zij ontzettend lekker. En dan gaan er zeker nog wel vier of vijf andere soorten mee naar huis zoals Saint Paulin of Chaumes.3. Vis
Ik word zo blij van verse vis en die is altijd volop verkrijgbaar. Waar we in Nederland echt voor naar een viswinkel moeten, kun je in Frankrijk je lol op in iedere (grotere) supermarkt. Ze hebben werkelijk vanalles en het ziet er allemaal even kakelvers uit. Overigens zit er per supermarkt wel verschil in, want ik herinner me ook nog wel visafdelingen waar je de vliegen gezellig op de vissen zag zitten. Nou dan heb ik al gegeten. Dus even goed rondkijken voor je iets koopt kan geen kwaad.4. Koffiebroodjes
Wanneer ik als kind zijnde met mijn ouders en broer op vakantie ging naar Frankrijk was het altijd feest wanneer we koffiebroodjes kregen. Die vond (en vind!!) ik zó ontzettend lekker. Ze zijn echt een stuk lekkerder dan in Nederland. De Franse versie is ten eerste een stuk groter en bevat ook meer banketbakkersroom. En het jeugdsentiment zal er vast ook wel aan bijdragen :)

Overigens hebben ze naast koffiebroodjes ook nog heel veel ander lekkers in de Franse supermarkt (of bij de boulangerie). Denk bijvoorbeeld aan pain au chocolat (chocolade broodje), chausson aux pommes (een soort appelflap: bladerdeeg gevuld met appelcompote) en pain suisse (een broodje gemaakt van brioche deeg gevuld met banketbakkersroom en bestrooid met stukjes chocolade).

5. Yop
Yop is er ook eentje uit de categorie jeugdsentiment. Ik kan me nog goed herinneren dat er vroeger af en toe een vrachtwagentje met kleine flesjes Yop over de camping reed om de vakantiegangers te laten proeven. Natuurlijk renden we er dan als een gek achteraan om de nodige flesjes te bemachtigen. Alleen al vanwege deze herinneringen nemen we altijd Yop mee (en natuurlijk vinden we hem ook gewoon lekker). Voor mijn vader neem ik ook altijd een paar flessen mee, die is er ook gek op.6. Toetjes van Nestlé
Sinds ik de pistachetoetjes van Nestlé ontdekt heb kan ik die echt niet overslaan. Die zijn echt zo ontzettend lekker. Mijn vriend kiest altijd de caramelvariant. Ook mijn ouders en broer zijn dol op de pistachetoetjes, dus er gaat altijd wat meer mee. En voor mijn schoonzusje nemen we chocolademousse met laagjes chocolade mee. Zo zijn we allemaal blij :)

7. Lion chocoladepoeder
Stel je even voor: warme chocolademelk met smaak van Lion... heb je hem? Dan hoef ik hier waarschijnlijk niets meer aan toe te voegen. Lekker!! En helaas niet verkrijgbaar in Nederland.8. Koffie
Wij drinken heel graag een kopje koffie. Thuis hebben we een apparaat van Dolce Gusto en daar zijn we nog steeds erg blij mee. Een paar jaar geleden was de koffie echt beduidend goedkoper in Frankrijk. Inmiddels zijn de prijzen daar best wel aan het stijgen en zijn ze niet eens meer allemaal goedkoper. Maar een paar varianten zijn qua prijs echt nog heel interessant zoals de cappuccino, espresso intenso, grande en lungo. Ook zijn er regelmatig limited editions die in Nederland of veel later of überhaupt niet verkrijgbaar zijn.

9. Azijn
Deze ligt misschien wat minder voor de hand, maar als je naar het schap kijkt op de foto dan snap je denk ik wel wat ik bedoel. Waar je in Nederland al blij mag zijn als je een frambozenazijn kunt vinden, kun je hier echt je lol op. Ik hou zelf erg van zure smaken, dus dit schap is wel aan mij besteed.10. Oasis
En ik sluiit af met nog eentje in de categorie jeugdsentiment: Oasis. En dan het liefst de smaak Tropical. Altijd als mijn broer en ik mochten kiezen wat we wilden drinken, kozen we voor Oasis. Nu vind ik het stiekem behoorlijk zoet, maar de herinneringen die het met zich meebrengt zijn ook zoet dus dat past wel bij elkaar toch :)