Staphorster fleeren zijn wafels die mij sterk doen denken aan taai taai. Dat is ook niet zo heel vreemd, want in deze wafels gaat anijszaad en dat wordt ook in taai taai gebruikt. Er wordt ook wel gezegd dat het qua smaak op kruidkoek lijkt, maar ik blijf er bij dat het meer van taai taai weg heeft.
Ik hou van de smaak van anijs dus ik heb twee theelepels anijs toegevoegd. Wil je een wat subtielere anijssmaak voeg dan 1 theelepel toe.
De Staphorster fleeren worden traditioneel gegeten met oud & nieuw. Ze worden koud gegeten, dus je kunt ze eenvoudig van te voren bakken. Om de mooie wafelvorm te krijgen, bak je ze in een wafelijzer.
Aantal: 6 stuks
Bereidingstijd: 25 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
125 gram roggemeel
125 gram volkoren tarwemeel
150 gram bruine suiker
150 gram schenkstroop
75 gram boter
2 eieren
50 ml water
1-2 theelepels anijs
zout
Keukenbenodigdheden:
steelpan
garde
zeef
mengkom
wafelijzer
En zo maak je het:
- Zeef het roggemeel en tarwemeel boven de mengkom
- Voeg de bruine suiker, het anijs en wat zout toe en meng goed met elkaar
- Laat de boter smelten in het pannetje en laat vervolgens iets afkoelen
- Voeg de schenkstroop toe en klop met de garde tot een egale massa
- Doe het boter-stroopmengsel bij het meel-mengsel en voeg de eieren toe
- Voeg geleidelijk wat water toe
- Klop met de garde tot wederom een egale massa is ontstaan
- Verwarm het wafelijzer volgens de gebruiksaanwijzing
- Schep met een lepel wat van het mengsel op het wafelijzer en bak er mooie wafels van (volg voor de baktijd de tijd die genoemd wordt in de gebruiksaanwijzing)
- Ik had voldoende voor zes flinke wafels, maar ook dat is uiteraard afhankelijk van je wafelijzer
- Laat de wafels afkoelen...
- Eet smakelijk!