Spakenburgse pofkoek is een soort cake met krenten en rozijnen. Traditioneel wordt deze in een tulbandvorm gebakken, maar mocht je die niet in huis hebben dan volstaat een andere vorm natuurlijk ook. De smaak zal er niet minder om worden tenslotte!

Van oorsprong zit er geen kaneel in, maar ik vind dat persoonlijk een erg lekkere toevoeging. Deze kun je dus ook weglaten als je voor een traditionelere variant wil gaan.
Zoals ik al zei wordt een combinatie van rozijnen en krenten gebruikt. Ik heb 125 gram rozijnen en 125 gram krenten gebruikt, maar heb je bijvoorbeeld alleen rozijnen in huis dan kan dat ook prima.
Ik maakte gebruik van zelfrijzend bakmeel, maar deze kun je ook vervangen door 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Voor het eindresultaat maakt het geen verschil.

In eerste instantie dacht ik na het proeven van de pofkoek zonder saus dat deze niet echt van toegevoegde waarde zou zijn, maar daar ben ik op terug gekomen toen ik hem proefde mèt saus. Doordat de saus in de pofkoek trekt wordt deze lekker zompig en qua smaak maakt het het ook echt af. Ik vond het een verrassend resultaat en ga hem zeker nog vaker maken!

Ik heb een handmixer gebruikt om op het eind de massa wat egaler te krijgen. Dat lukte me niet met de garde, maar dat kan ook aan mijn gebrek aan spierbundels liggen :-)


Aantal porties: 12
Bereidingstijd: 15 minuten rozijnen/krenten wellen + 15 minuten + 55 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram zelfrijzend bakmeel (of 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder)
500 ml (half)volle melk
1-2 eieren (afhankelijk van de grootte)
250 gram rozijnen en/of krenten
2 theelepels kaneel
1-2 eetlepels bloem
paneermeel of bloem om de vorm mee te bedekken
beetje boter om in te vetten
snufje zout

saus:
200 ml (half)volle melk
50 gram donkerbruine basterdsuiker
50 gram ongezouten roomboter
150 ml schenkstroop
snufje zout

Keukenbenodigdheden:
mengkom
garde
handmixer
tulbandvorm (of andere vorm)

En zo maak je het:

  • Laat de rozijnen en krenten ongeveer 15 minuten wellen in warm water
  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Doe één ei, zout, kaneel en de melk in een mengkom en klop met de garde door elkaar
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel in delen toe en roer constant door met de garde
  • Blijft de massa erg dik en stug voeg dan nog een extra ei toe
  • Klop op het eind nog even met de handmixer als de massa niet egaal genoeg is
  • Wentel de rozijnen/krenten door de bloem en schud overtollig bloem er af
  • Schep deze dan voorzichtig door het deeg
  • Vet de vorm in met boter en bestrooi daarna met paneermeel of bloem om te voorkomen dat de pofkoek aan de vorm blijft plakken
  • Doe de massa in de vorm en laat gedurende ongeveer 55 minuten in het midden van de oven gaar worden
  • Controleer met een prikker of het deeg gaar is (er mag dan niets blijven plakken aan de prikker)
  • Haal de pofkoek uit de vorm en laat afkoelen
  • Voor de saus doe je alle ingrediënten in een steelpannetje
  • Verwarm deze (niet laten koken) op laag vuur en roer door tot alles goed vermengd is en de suiker opgelost
  • Is de saus wat te dun laat hem dan nog wat langer op het vuur staan totdat voldoende ingedikt is
  • Snijd de pofkoek in plakken en schenk daarna de saus er over
  • Eet smakelijk!