Bij een bezoekje aan het Wijnmeuseum in Arnhem hoort ook een echte Arnhemse lekkernij: Arnhemse meisjes. Oorspronkelijk werd dit koekje met gistdeeg gemaakt, maar tegenwoordig zie je ze vooral gemaakt van bladerdeeg. Je hebt er alleen bladerdeeg, suiker en wat bloem voor nodig dus veel hoef je er niet voor in huis te halen.
Zorg er bij het bakken van de koekjes wel voor dat je in de buurt blijft en regelmatig even controleert hoe snel ze kleuren. Er zit namelijk weinig tijd tussen mooi krokante, gekarameliseerde koekjes en verbrande koekjes.
Op internet kwam ik veel recepten tegen waarbij je op 180 graden bakt gedurende 25 minuten. Dat heb ik geprobeerd, maar bij mij was het resultaat een lading aangebrande suiker op mijn siliconenmatje en verkoolde koekjes. Daarom bak ik ze op iets lagere temperatuur en ga ik na 15 minuten zeker even kijken hoe ze er uit zien.
Aantal koekjes: 10-15
Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten wachttijd + 20 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
5 vellen bladerdeeg
150 gram kristalsuiker
bloem
Keukenbenodigdheden:
bakplaat met siliconenmatje of bakpapier
deegroller
bakring
En zo maak je het:
- Laat de vellen bladerdeeg ontdooien
- Leg de vijf vellen bladerdeeg op elkaar
- Strooi wat bloem op het werkblad en rol de vellen bladerdeeg daar op uit totdat ze weer ongeveer dezelfde dikte hebben als een los vel bladerdeeg
- Steek met een bakring rondjes uit het deeg en klop overtollig bloem er vanaf
- Maak je werkblad schoon
- Maak een bergje suiker op je werkblad en leg hierop een rondje bladerdeeg
- Bestrooi de bovenkant van het bladerdeeg ook met suiker en rol daarna uit tot een ovaal koekje
- Leg op het bakpapier of siliconenmatje
- Doe dit met alle koekjes en laat vervolgens 25 minuten rusten
- Verwarm de oven intussen voor op 170 graden
- Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en knapperig
- Houdt de koekjes wel goed in de gaten, want er zit maar weinig tijd tussen een mooi krokant koekje en een verbrand koekje
- Eet smakelijk!