Riftkoek is de Nederlandse variant op de Duitse Reibekuchen en Zwitserse rösti. Het is een Gelders bijgerecht wat vaak gegeten wordt met zelfgemaakte appelmoes.

Ik had ze nog nooit zelf gemaakt, maar ik vind rösti altijd erg lekker dus ik vermoedde dat dit me ook wel ging smaken. En dat was zeker het geval. Ik had nog wat zelfgemaakte appelmoes in de koelkast staan. En inderdaad, dat combineert perfect met elkaar.

Voordeel is ook dat het echt niet moeilijk te maken is en niet veel tijd kost. Wil je dus eens wat anders dan gebakken aardappeltjes dan kan ik je deze zeker aanraden.

Ik heb het niet geprobeerd, maar ik vermoed dat je deze ook prima in kunt vriezen. Heb je dus nog aardappels liggen die echt op moeten, dan is het helemaal zo'n gek idee niet om er riftkoeken van te bakken en geportioneerd in te vriezen. Heb je meteen wat voor handen wanneer je keer weinig tijd hebt om te koken.


Aantal personen: 2-3 
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram kruimige aardappelen
1 ei
2 eetlepels bloem
1 eetlepel olie
versgemalen zwarte peper
zout

Keukenbenodigdheden:
kom
koekenpan
theedoek

En zo maak je het:

  • Schil de aardappels en rasp deze grof
  • Leg de rasp op een theedoek en druk het overtollige vocht er uit
  • Doe de rasp in een kom en voeg het ei, de bloem, versgemalen peper en wat zout toe
  • Meng alle ingrediënten goed met elkaar
  • Verhit de olie in een koekenpan en doe een hoopje van het aardappelmengsel in de pan
  • Druk het voorzichtig een beetje plat zodat de doorsnede ongeveer 10 cm is
  • Bak eerst de ene kant mooi goudbruin en vervolgens de andere kant
  • Bak de rest van de riftkoeken ook op deze manier, je kunt er ongeveer drie tegelijk bakken
  • Laat even uitlekken op keukenpapier
  • Eet smakelijk!