Vijfschaft is een oud-Utrechts gerecht. Het werd vaak gegeten in de vorstperiode wanneer het werk op het land stil lag. Zoals de naam mogelijk al doet vermoeden, bestaat dit gerecht uit vijf hoofdingrediënten: bruine bonen, wortel, appel, ui en aardappel. Het is dus een behoorlijk stevige maaltijd.

Dit gerecht wordt vaak gegeten met rookworst en spek, maar ik hou hem in dit geval vegetarisch en laat dit dus achterwege. Ik vind het gerecht zo al stevig genoeg. Qua smaak voegt rookworst en spek natuurlijk wel echt wat toe. Wanneer je dit weg laat kan het geheel wat flauw zijn. Breng daarom goed op smaak met peper en zout.

Wist je trouwens dat er ook een gerecht bestaat dat zevenschaft heet. Dit is een net wat uitgebreidere variant op deze vijfschaft.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram aardappels
250 gram bruine bonen uit een pot
1 zure appels
2 uien
2 winterpenen
versgemalen zwarte peper
zout
eventueel een klontje boter

Keukenbenodigdheden:
kookpan
vergiet

En zo maak je het:

  • Schil de aardappels, uien en winterpenen en snijd deze in blokjes van gelijke grootte
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis, snijd de appel vervolgens in plakjes
  • Laat de bonen uitlekken in een vergiet en spoel even goed schoon
  • Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de aardappels en uien in ongeveer 15 minuten gaar
  • Voeg dan appel en wortel toe en kook nog ongeveer vijf minuten mee
  • Vervolgens voeg je de bruine bonen toe en verwarm je deze nog even kort mee
  • Giet het geheel vervolgens af en breng op smaak met peper en zout
  • Roer er eventueel nog een klontje boter door om het geheel wat smeuïger te maken
  • Eet smakelijk!