Dit recept voor boeskool, oftewel witte kool, komt uit Oldenzaal. Oldenzaal wordt dan ook wel boeskoolstad genoemd.

In dit recept heb ik er voor gekozen om de boeskool en aardappelen los van elkaar te serveren, maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een stamppot van maken. In dat geval meng je de kool en aardappelen voor opdienen met elkaar en maak je er met een stamper een grove stamppot van. De uitgebakken plakjes spek serveer je er los bij.

Je kunt eventueel ook spekreepjes gebruiken. Deze kun je in de stamppot mee stampen. Wanneer je geen stamppot maakt maar de kool los serveert,  meng je deze door de kool voor het opdienen.


Aantal personen: 2
Bereidingtijd: 25 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram witte kool
300 gram aardappels
1 ui
100 gram spek (plakjes)
1 eetlepel olie
nootmuskaat
komijn
zwarte peper
zout

Keukenbenodigdheden:
2x kookpan
koekenpan
hapjespan

En zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en snijd deze in vieren
  • Kook de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar
  • Snijd de witte kool fijn en kook deze in ongeveer 10 minuten gaar
  • Snipper de ui
  • Verhit de olie in de hapjespan en fruit de ui hier in aan
  • Voeg de witte kool toe en voeg nootmuskaat en komijn naar smaak toe
  • Schep het geheel goed om zodat de specerijen zich goed vermengen
  • Bak het spek uit in de koekenpan en houdt apart
  • Breng de kool op smaak met zwarte peper en wat zout
  • Doe de aardappelen en witte kool op een bord
  • Leg de uitgebakken plakjes spek er bovenop
  • Eet smakelijk!