Hete bliksem daar heeft bijna iedereen weleens van gehoord. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Deze friszoete stamppot is een heerlijke afwisseling op de stevigere winterstamppotten.
Traditioneel wordt hij geserveerd met spek, maar persoonlijk eet ik hem liever zonder spek. Omdat ik voor de traditionele versie gegaan ben, is in dit recept wel spek verwerkt en daarom vind je het recept terug in de categorie Hoofdgerechten - vlees. Maar ben je net als ik niet zo'n fan van spek, dan laat je dat er gewoon uit. Het voordeel is dat de spek apart gebakken wordt, dus je hoeft verder niet veel aan te passen aan het recept.
Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke zoete en zure appels gebruikt, zolang je ze maar wel beiden gebruikt in de juiste verhouding (evenveel zoete als zure appels). Ik gebruikte Granny Smith als zure appel en Golden Delicious als zoete appel. Golden Delicious is niet heel zoet. Wil je een echt zoete appel dan kun je ook Jonagold, Royal Gala of Pink Lady gebruiken.
De appels zullen tijdens het koken veel vocht verliezen, daarom is het toevoegen van vocht na het stampen waarschijnljk niet meer nodig en volstaat een klontje roomboter om het geheel wat smeuïger te maken. Wil je toch wat vocht toevoegen, gebruik dan wat van het kookvocht of een scheutje melk.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram aardappelen
2 zoete appels (250 gram)
2 zure appels (250 gram)
1 ui
2 speklappen
klontje roomboter
versgemalen peper
zout
Keukenbenodigdheden:
grote kookpan
koekenpan
pureestamper
En zo maak je het:
- Schil de aardappelen, snijd in grove stukken en doe ze in een grote kookpan
- Zet ze net onder water en doe wat zout in het water
- Breng aan de kook
- Schil intussen de ui en appels en snijd deze in blokjes
- Voeg deze toe aan de aardappels en laat het geheel zo'n 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn
- Bak intussen de speklapjes bruin en krokant in de koekenpan (gebruik slechts een heel klein beetje boter of olie om in te bakken)
- Wanneer de aardappels gaar zijn giet je deze goed af
- Gebruik een pureestamper om de aardappels, appel en uien tot een stamppot te stampen
- Voeg een klontje roomboter toe om de stamppot wat smeuïger te maken
- Snijd de speklappen in stukjes en schep deze door de stamppot
- Eet smakelijk!