Het vijfde en laatste recept in de serie 'Uit in eigen land: Gelderland' is bruine bonen met zoete appeltjes. Dit gerecht werd vroeger op de boerderij regelmatig gegeten. De appels werden gedroogd en zo konden ze ook in de winter gebruikt worden voor in dit gerecht. Ik heb in dit recept echter voor verse appels gekozen.
Ik moet toegeven: bruine bonen, appels, spek en stroop, dat klonk in mijn oren niet direct als een geweldige combinatie. Maar ik moet zeggen: het past verrassend goed bij elkaar!
Omdat er spek in dit gerecht gaat hoef je geen extra zout meer toe te voegen. Spek is van zichzelf namelijk al erg zout.
Aantal personen: 2-3
Bereidingstijd: 10 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
1 grote pot bruine bonen
2 zoete appels
3 eetlepels stroop
150 gram spekreepjes
versgemalen zwarte peper
Keukenbenodigdheden:
kookpan
koekenpan
En zo maak je het:
- Verwarm de koekenpan en bak de spekreepjes hier in krokant (voeg geen boter of olie toe, spek is van zichzelf vet genoeg)
- Schil de appels en snijd ze in blokjes
- Doe de inhoud van de pot bonen in een kookpan en verwarm deze (niet koken)
- Wanneer de bonen warm zijn voeg je de stukjes appel en de stroop toe
- Laat dit even mee verwarmen en voeg daarna de spekreepjes toe
- Breng op smaak met versgemalen zwarte peper
- Eet smakelijk!