In het kader van 'Uit in eigen land' dook ik in de streekgerechten van de provincie Gelderland. Zo kwam ik ook de Gelderse stimpstamp tegen. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord. Het gerecht zelf ken ik echter wel, maar wij noemden dat thuis altijd stamppot rauwe andijvie.
Het is een super eenvoudig recept en het staat binnen een half uurtje op tafel. Ideaal dus wanneer je niet al te ingewikkeld wil doen en niet heel veel tijd hebt, maar toch een lekker verse maaltijd op tafel wil zetten. Er wordt gezegd dat deze stamppot zowel in de winter als in de zomer veel gegeten wordt in Gelderland, maar persoonlijk vind ik dit echt een winterse stamppot. Helemaal ideaal voor de tijd van het jaar dus!
Lust je geen spekblokjes, doe er dan kleine blokjes oude kaas door. Verrassend lekker.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1,5 kg kruimige aardappelen
700 gram andijvie
300 gram spekreepjes
300 ml halfvolle melk
versgemalen zwarte peper
zout
Keukenbenodigdheden:
grote kookpan
koekenpan
En zo maak je het:
- Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken
- Doe de aardappelen in de kookpan en zet ze net onder water
- Voeg een snufje zout toe en kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar
- Bak intussen de spekjes uit in de koekenpan (je hoeft geen boter of olie toe te voegen, omdat spekreepjes van zichzelf vet genoeg zijn)
- Giet de aardappelen af en maak er met de melk een gladde puree van
- Voeg de rauwe andijvie toe en schep deze goed door de puree
- Breng op smaak met peper en zout
- Doe de andijviestamp op een bord en strooi er de spekreepjes over
- Eet smakelijk!