Een typisch Zwols gerecht is mosterdsoep. Door toevoeging van kookroom krijg je een heerlijk romige soep. De hoeveelheid mosterd die je gebruikt moet je vooral af laten hangen van je eigen smaak, veel proeven tussendoor dus. De ene mosterd is bovendien de andere niet, dus ook daarom is proeven erg belangrijk. Als er eenmaal te veel in zit is het lastig de juiste smaakbalans terug te vinden, wat extra toevoegen kan altijd. Begin daarom altijd voorzichtig.

Ik serveerde heerlijke kaasstengels met zeezout bij deze soep. Mosterd en kaas vind ik namelijk een erg goede combinatie. Bovendien vind ik het erg lekker om iets knapperigs bij de soep te serveren, zeker omdat er verder weinig textuur in de soep zelf zit.

Als wij soep eten, maak ik altijd graag een extra grote pan zodat ik de volgende dag nog lekker wat mee kan nemen naar mijn werk. Een soepje bij de lunch gaat er bij mij ook altijd wel goed in. Ik neem vaak een salade mee als lunch en dan zorgt de soep voor een heerlijke aanvulling.


Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
750 ml kokend water
150 ml kookroom
2 blokjes voor kippenbouillon (voor in totaal 1 liter)
5-6 flinke theelepels Zwolse mosterd (of naar smaak)
1 prei
1 eetlepel olie
1 bosui
verse peterselie
optioneel: 4 kaasstengels met zeezout

Keukenbenodigdheden:
soeppan
staafmixer

En zo maak je het:

  • Snijd de prei in ringen
  • Verhit een eetlepel olie in de soeppan en bak de prei hier in aan
  • Voeg 3 theelepels mosterd toe en bak even mee
  • Verkruimel de bouillonblokjes in de pan en voeg daarna kokend water toe
  • Laat gedurende 10 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig de soep door roert
  • Pureer de soep met de staafmixer totdat je geen grove stukken prei meer tegen komt
  • Voeg de kookroom toe en breng nogmaals aan de kook
  • Voeg naar smaak nog 2-3 theelepels mosterd toe en roer de soep goed door
  • Schep de soep in een bord of soepkom
  • Snijd de bosui in ringetjes
  • Garneer de soep met bosui en peterselie
  • Eet smakelijk!