Flevolandse polderkoek is één van de weinige traditionele Flevolandse gerechten. Het zijn eigenlijk pannenkoeken waarbij een deel van de melk vervangen wordt door koffie. Daardoor krijgt het meteen een heel typische smaak.
De recepten die ik tegenkwam maken over het algemeen gebruik van slechts 1 ei. Ik heb er echter voor gekozen om dezelfde verhouding aan te houden die je bij de gewone pannenkoek gebruikt, dus 250 gram bloem, 500 ml vocht (normaal gesproken dus melk) en 2 eieren. Het maakt de pannenkoek namelijk lekker stevig.
In de Flevolandse polderkoek gebruik je ook ontbijtspek of bacon. Ik gebruik 3 plakjes per koek, maar dit kun je natuurlijk aan je eigen smaak aanpassen.
Ik heb overigens nog even getwijfeld in welke categorie ik dit recept het beste vond passen, maar omdat Flevolandse polderkoek voornamelijk tijdens 'de schaft' gegeten wordt, heb ik ervoor gekozen hem bij de lunchrecepten te plaatsen.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
250 gram (tarwe)bloem
200 ml melk
300 ml koude zwarte koffie
2 eieren
12-15 plakjes ontbijtspek
olie
snufje zout
Keukenbenodigdheden:
kom
zeef
garde
koekenpan
En zo maak je het:
- Zeef de bloem boven de kom en doe er een snufje zout bij
- Voeg de eieren toe en klop los met de garde
- Doe de melk en koffie er in delen bij en klop met de garde tot je een glad beslag hebt
- Verhit een beetje olie in de koekenpan en leg drie plakjes ontbijtspek in de pan
- Bak het spek aan en schep er dan een flinke opscheplepel beslag over zodat de hele bodem van de pan bedekt is
- Bak de pannenkoek aan weerszijden bruin en gaar
- Herhaal dit totdat het beslag en de ontbijtspek op is
- Eet smakelijk!