Hummus is zo gemakkelijk zelf te maken dat je het echt eens zou moeten proberen. Bijkomend voordeel is dat je hem helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Ik vind hummus bijvoorbeeld heerlijk met chilivlokken en koriander. Maar ook met zwarte olijven combineert hummus echt fantastisch.

Ik maak de hummus van kikkererwten uit blik, eigenlijk puur omdat dat gemakkelijk is. Je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. In dat geval laat je ze eerst een nacht weken en kook je ze ongeveer een uur. Om de hummus extra zacht te maken haal je de velletjes van de kikkererwten af. Daarna ga je verder te werk zoals in onderstaand recept beschreven. Deze manier wil ik zeker ook nog eens proberen, want er is me verteld dat hummus van gedroogde kikkererwten nòg lekkerder is. Dat belooft wat! Maar geloof me, van kikkererwten uit blik maak je ook heerlijke huisgemaakte hummus!

Hummus smaakt heerlijk op een pitabroodje, maar je kunt er ook héérlijke wraps mee maken. Beetje veldsla er op en dan hoef je er verder eigenlijk weinig meer aan te doen.
Morgen neem ik deze hummus mee op een pitabroodje met wat sla en komkommer. Dat is een lunch waar ik nu al naar uit kan kijken.

Zelfgemaakte hummus kun je ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.


Aantal porties: ongeveer 400 gram
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 blikje kikkererwten (400 gram, uitlekgewicht 265 gram)
2 eetlepels tahin
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels olijfolie extra vierge
3 eetlepels vocht uit blikje kikkerwten
snufje (zee)zout

optioneel:
chilivlokken
verse koriander
een beetje extra olijfolie

Keukenbenodigdheden:
Keukenmachine

En zo maak je het:

  • Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht uit het blikje op (je hoeft de kikkererwten niet af te spoelen!)
  • Doe de kikkererwten in de keukenmachine (houdt er eventueel een paar apart ter decoratie
  • Doe tahini, citroensap, olijfolie, vocht en zeezout erbij en laat de keukenmachine draaien tot je een gladde massa krijgt
  • Roer even goed door met een lepel
  • Mocht je de hummus nog wat te grof van structuur vinden kun je eventueel wat extra olijfolie of vocht toevoegen
  • Doe de hummus in een schaaltje en besprenkel met wat olijfolie
  • Leg de apart gehouden kikkererwten er op en bestrooi naar smaak met chilivlokken en koriander
  • Eet smakelijk!


Op zoek naar andere lekkere dip-tips? Wat dacht je van deze... Klik op de foto om direct naar het recept te gaan.