Chocoladecake met kersen is altijd goed als je het mij vraagt. Ik heb een basis recept voor cake gebruikt en daar cacaopoeder aan toegevoegd. Omdat de kersen een beetje nat zijn, kan het cakedeeg die extra cacao prima hebben zonder dat het droog wordt.

Het is belangrijk de kersen van te voren goed uit te laten lekken, omdat de cake anders te nat wordt. En controleer ze vooral toch even op pitjes, ook al staat er op de verpakking zonder pitten. Vriendlief brak bijna zijn tand tijdens het voorproeven van de cake... Wat hem er overigens niet van weerhield om ook de tweede batch te proeven, omdat ik over de eerste nog niet helemaal tevreden was... om toen wéér een pit te treffen.

Een ander belangrijk detail is het op kamertemperatuur laten komen van de boter. Dit zorgt er voor dat je een luchtig beslag krijgt, dus zeker doen! Neem daarnaast ook voldoende tijd om de boter en suiker te kloppen voor het beste resultaat (minimaal 5 minuten).


Aantal: 1 cake
Bereidingstijd: 20 minuten + 60 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
200 gram bloem
200 gram zachte roomboter
200 gram kristalsuiker
50 gram cacaopoeder
6 gram bakpoeder
4 eieren
1 grote pot kersen
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Keukenbenodigdheden:
handmixer
beslagkom
kom
cakevorm

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Laat de kersen uitlekken in een vergiet
  • Meng kristalsuiker en vanillesuiker in een kom en doe daar de in stukjes gesneden boter bij
  • Klop met de handmixer tot suiker en boter goed met elkaar vermengd zijn en klop daarna nog minimaal vijf minuten door tot een luchtige botermassa ontstaat
  • Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe wanneer het vorige ei volledig is opgenomen
  • Meng cacaopoeder, bloem, bakpoeder en een snufje zout met elkaar in een aparte kom
  • Voeg dit beetje bij beetje toe aan het ei-botermengsel tot een gelijkmatig beslag is ontstaan
  • Spatel de kersen voorzichtig door het beslag
  • Vet de cakevorm in met wat boter
  • Doe het beslag in de cakevorm en zet in het midden van de oven
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar
  • Controleer de gaarheid door met een satéprikker in de cake te prikken. Wanneer er geen deeg aan de prikker blijft kleven is de cake klaar
  • Hhal de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen
  • Eet smakelijk!