De kruidnoten en allerlei andere heerlijkheden liggen alweer een aantal weken in de winkels. Maar wat mij betreft gaat er niets boven zelfgemaakte kruidnootjes. De geur in het huis wanneer ze in de oven liggen vind ik heerlijk. Het geeft zo'n fijn knus sfeertje.
Wist je dat kruidnoten zelf maken echt zo moeilijk niet is. Ze hoeven ook maar een kwartiertje in de oven, dus waar wacht je nog op?
Let er wel op dat je ze ongeveer even groot maakt, anders zullen sommige nootjes nog niet gaar zijn terwijl andere juist knetterhard worden.
Ik houd de grote van een 20 cent muntje aan. Je hebt dan niet al te grote kruidnoten, maar je kunt er wel meer uit dezelfde hoeveelheid deeg halen. Je kunt ze ook wat groter maken, maar dan zou ik ze wat langer in de oven doen anders kunnen ze nog wat zacht van binnen zijn. Ik heb ze liever lekker knapperig.
Aantal: ongeveer 130 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram ongezouten roomboter
60 ml halfvolle melk
2 eetlepels speculaaskruiden
snufje zout
Keukenbenodigdheden:
oven
handmixer
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Klop de roomboter met de handmixer zacht
- Voeg de overige ingrediënten toe en gebruik de deeghaken om er een deeg van te maken
- Kneed op het laatst nog even met de hand goed door (of kneed alles met de hand)
- Maak kleine bolletjes, leg deze op de bakplaat (bekleed met bakpapier of een siliconenmatje) en druk ze een beetje plat (ze moeten de grootte van een 20 cent muntje hebben als je ze platgedrukt hebt)
- Bak in ongeveer 15 minuten gaar en laat ze vervolgens afkoelen
- Eet smakelijk! (enne... niet alles tegelijk opeten hè!)