Het is bij ons op het werk de gewoonte om te trakteren als je jarig bent (geweest). En dat is bijna altijd taart. Persoonlijk hou ik veel meer van hartig dan van zoet. Dat is geen geheim op mijn werk. Daarom was het eigenlijk ook niet meer dan logisch om een hartige traktatie te maken. Het is inmiddels alweer even geleden dat ik jarig was (mei) maar de hapjes vielen zo goed in de smaak dat ik ze graag deel.

Ik maakte twee schalen met ieder vijf hartige hapjes. Ik hou altijd van veel keuze en zo zit er altijd wel iets bij voor iedereen.

De hapjes zijn goed een dag van te voren te maken, dus dat is ideaal bij een traktatie. De hapjes zijn natuurlijk ook super geschikt als borrelhapje of bijvoorbeeld als tapas.

Ik kan het eigenlijk bijna geen recepten noemen, maar ik heb per hapje uitgeschreven welke ingrediënten er in gaan en hoe je ze kunt maken.

Linker schaal:

Caprese spiesjes:
Ingrediënten: basilicum, kleine mozzarella balletjes en snoeptomaatjes

Maak prikkers met basilicum, kleine mozzarellabolletjes en snoeptomaatjes. Ik hou deze volgorde aan, omdat de vlag groen, wit, rood is maar eigenlijk maakt het natuurlijk niet uit in welke volgorde je ze er op prikt.

Komkommerschuitjes met roomkaas en zalm:
Ingrediënten: komkommer, zachte roomkaas (zuivelspread, zoals Philadelphia of gewoon een huismerk zoals ik meestal doe), gerookte zalm en alfalfa

Snijd een komkommer in de lengte door midden en haal de zaadlijsten er uit. Vul de komkommer met roomkaas en leg er plakjes zalm en plukjes alfalfa op. Doe het gewenste aantal prikkertjes er in (ik doe een prikker om de anderhalve cm ongeveer) en snijd dan voorzichtig tussen de prikkers de komkommer door.

Kaas-olijven spiesjes met zongedroogde tomaat:
Ingrediënten: kaas, zongedroogde tomaat, (gemarineerde) olijven

Snijd een kaas naar keuze in blokjes (ik gebruikte Goudse belegen kaas). Prik een olijf, zongedroogde tomaat (eventueel even halveren als ze groot zijn) en blokje kaas aan een prikker.

Kiprolletjes met zachte roomkaas, groene pesto en rucola:
Ingrediënten: plakjes kipfilet, zachte roomkaas, groene pesto en rucola

Snijd plakjes kipfilet (vleeswaren) door midden en besmeer deze met wat groene pesto. Leg op ieder stukje kipfilet een lepeltje roomkaas en leg daar op wat rucola. Rol de kipfilet nu voorzichtig op en doe er een prikkertje in.

Pepers gevuld met bieslook en zachte roomkaas:
Ingrediënten: peppadews uit een potje, zachte roomkaas en verse bieslook

Meng roomkaas met fijngesneden bieslook. Doe deze in een slagroomspuit (ik gebruik wegwerp spuitzakjes) en vul de peppadews er mee. De peppadews kun je in potjes in de supermarkt kopen. Je vindt ze meestal in het schap waar je ook de zongedroogde tomaat en pesto vindt.

Rechter schaal:
Kaas pesto stengels:
Ingrediënten: rol vers bladerdeeg, groente pesto, geraspte kaas, eventueel een ei of koffiemelk (zie beschrijving)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd een plak vers bladerdeeg in de lengte door midden. Besmeer één helft met pesto en strooi hier geraspte kaas over. Leg de andere helft bladerdeeg er boven op en druk een beetje aan. Snijd het bladerdeeg in de breedte in repen van ongeveer 1 cm.
Pak een reep aan de uiteinden vast en draai aan één kant het bladerdeeg zodat je een gedraaide stengel krijgt. Doe dit uiteraard bij alle stengels en leg ze op een bakplaat. Besmeer eventueel met wat losgeklopt ei of koffiemelk en strooi er nog wat kaas over. Bak in ongeveer 20 minuten krokant in de oven.

Hamrolletjes met zachte roomkaas, rode pesto en basilicum:
Ingrediënten: plakjes achterham, rode pesto, zachte roomkaas en verse basilicum

Snijd plakjes ham (ik gebruikte achterham) door midden en besmeer deze met rode pesto. Leg op ieder stukje ham een lepeltje roomkaas en leg daarom een blaadje basilicum. Rol de ham voorzichtig op en doe er een prikkertje in.

Salamirolletjes met zachte roomkaas en rucola:
Ingrediënten: plakjes salami, zachte roomkaas en rucola

Snijd plakje salami door midden en leg op ieder stukje salami een lepeltje roomkaas. Doe wat rucola op de roomkaas. Rol de salami daarna op en voorzie ze van een prikkertje.

Dadels met roomkaas en walnoten:
Ingrediënten: ontpitte dadels, stevige roomkaas, walnoten

Snijd de dadels door midden. Snijd de roomkaas in reepjes. (ik gebruik hiervoor Monchou en geen zachte roomkaas zoals bij de andere hapjes, omdat de Monchou beter zijn vorm houdt) Ik snijd een plakje Monchou af en verdeel deze in vieren. Leg de Monchou op de ene helft van de dadels. Druk er wat fijngehakte walnoot op en leg de andere helft van de dadel er op. Houdt bij elkaar met een prikker.

Tomaatjes gevuld met garnalencocktail:
Ingrediënten: cherrytomaatjes, roze garnalen, Griekse yoghurt, tomatenketchup, whiskey en alfalfa

Snijd het kapje van de tomaatjes en hol ze uit (ik gebruik mooi ronde cherrytomaatjes). Maak cocktailsaus door vier delen Griekse yoghurt te mengen met 2 delen tomatenketchup en 1 deel whiskey. In de praktijk heb ik 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel tomatenketchup en een halve eetlepel whiskey gebruikt. Dat was voldoende voor ongeveer 20 cherrytomaatjes. De garnaaltjes voeg je toe aan de cocktailsaus (ik gebruikte roze garnaaltjes, ongeveer 2-3 per tomaatje). Vul de tomaatjes met de garnalencocktail en leg er een plukje alfalfa op. Leg daarna het kapje van de tomaat er weer op en doe een prikker in.