Deze bladerdeegrolletjes met spinazie en feta bedacht ik, omdat ik nog een rol bladerdeeg in de koelkast had liggen die op moest. Ook had ik nog spinazie en feta liggen, dus was al snel besloten dat ik het bladerdeeg daarmee ging vullen.
Ik had al vaker pizzarolletjes gemaakt, maar met bladerdeeg doe ik dat eigenlijk bijna nooit. Waarom? Geen idee, want het is super lekker! Ik maak wel vaak mini quiches van bladerdeeg. Dat is ook zo lekker snel en eenvoudig en altijd weer even smakelijk. Maar deze keer dus bladerdeegrolletjes. En dat viel verrassend goed uit. Hoewel ik alles met feta al snel lekker vind :-)
Het netjes los maken uit de muffinvorm was nog even gepriegel, maar ik kwam er al snel achter dat dat veel eenvoudiger gaat als de plaat niet meer loeiheet is. En als je ze op een bakplaat bakt, heb je dat probleem al helemaal niet. Het kan dan wel zijn dat de rolletjes een beetje inzakken, maar de smaak gaat er zeker niet minder om zijn.
Ik heb ze nu in de categorie hapjes - hartig gezet, maar ik nam ze ook mee naar mijn werk als lunch. Pure verwennerij :-) En volgens mij is dit ook echt een super lekker voorgerechtje!
Aantal porties: 12
Bereidingstijd: 20 minuten + 25-30 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
450 gram verse spinazie
200 gram feta
2 eieren
2 eetlepels pijnboompitten
2 eetlepels olie
versgemalen vier seizoenen peper
snufje zout
Keukenbenodigdheden:
oven
wok
mengkom
muffinvorm of bakplaat bekleed met bakpapier of siliconenmatje
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Snijd het bladerdeeg in 12 repen van gelijke dikte (ik snijd ze in de breedte)
- Verwarm de olie in een wok en bak de spinazie hier in aan tot hij geslonken is
- Laat daarna in een vergiet goed uitlekken en knijp eventueel nog even uit zodat je zeker weet dat er niet teveel vocht meer in de spinazie zit
- Snijd of knip de spinazie in stukken (dit komt niet zo precies)
- Brokkel de feta boven een mengkom en voeg spinazie, twee eieren, peper en zout toe
- Meng het geheel goed
- Verdeel het spinazie-feta mengsel in twaalf porties
- Verdeel dit mengsel over iedere strook bladerdeeg gelijkmatig en laat daarbij één uiteinde voor ongeveer 2 cm onbelegd
- Rol de repen bladerdeeg losjes op en eindig bij het stuk bladerdeeg waar geen spinazie-feta mengsel zit
- Vet een muffinvorm of bakplaat in of beleg deze met bakpapier
- Zet de rolletjes overeind in een muffinvorm of op een bakplaat
- Verdeel de pijnboompitjes over de rolletjes
- Bak in de oven in ongeveer 25-30 minuten gaar
- Laat de bladerdeegrolletjes iets afkoelen voor je ze uit de muffinvorm haalt, want dan komen ze eenvoudiger los
- Eet smakelijk!