Gorkumse zoute bolletjes, ook wel Gorinchemse zoute bolletjes, zijn zoute, ronde biscuitjes op basis van zanddeeg. Omdat er best veel zout in gaat, zijn ze niet aan te raden voor iemand met een hoge bloeddruk. Sowieso is het verstandig er maar een paar van te eten want teveel zout binnen krijgen is voor niemand goed.
Als je gewend bent weinig zout te gebruiken, dan zou ik niet meer dan 5 gram zout in de bolletjes doen anders zul je ze veel te zout vinden. Ik heb de hoeveelheid zout al verlaagd als je kijkt naar de meeste recepten op internet. Die vond ik namelijk zelf ook echt gruwel zout en ik had het idee dat mijn bloeddruk er spontaan van omhoog schoot.
Aantal: 30-40 bolletjes
Bereidingstijd: 15 minuten + 20 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
175 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram roomboter (koud)
5-7 gram zout
Keukenbenodigdheden:
mengkom
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe alle ingrediƫnten in een mengkom en kneed dit goed totdat een egale deegmassa is ontstaan
- Rol kleine bolletjes van het deeg van ongeveer 1-2 cm doorsnee en leg deze op de bakplaat (zorg dat er wat ruimte tussen de bolletjes is)
- Bak de bolletjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar
- Laat ze afkoelen
- Eet smakelijk!