Je hoort me vaak bij recepten zeggen dat het heel snel en eenvoudig te bereiden is. Dat ga ik bij deze worstenbroodjes niet doen. Moeilijk is het zeker niet, maar het kost echt wel even wat tijd.
Het heeft ook even geduurd voor ik tevreden was over het recept. In de meeste recepten die je op internet vindt, wordt het gehakt alleen op smaak gebracht met peper, zout en nootmuskaat. Zelf hou ik wel van wat meer pit en daarom heb ik er mosterd en een heel klein beetje sambal aan toegevoegd.
Smaken verschillen, dus doe vooral wat jij zelf lekker vindt!
Aantal: 10 stuks
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten rijzen + 18 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
deeg:
250 gram witbroodmix
150 ml melk
20 gram roomboter
vulling:
200 gram half om half gehakt
20 ml melk
30 gram paneermeel
1/2 ei
2 theelepels mosterd
2 theelepels nootmuskaat
mespunt sambal
versgemalen peper
zout
overig:
1/2 ei
bloem om werkblad te bestuiven
Keukenbenodigdheden:
steelpan
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier
2x mengkom
huishoudfolie
schone theedoek
deegroller
En zo maak je het:
- Verwarm de melk tot lauwwarm in een steelpan, voeg de boter toe en laat deze smelten
- Doe de broodmix in een mengkom en voeg het melkmengsel er aan toe
- Kneed het deeg tot een soepele massa
- Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg bij kamertemperatuur 15 minuten rijzen
- Klop het ei los en hou de helft apart
- Meng in de andere kom het gehakt met de overige ingrediënten voor de vulling met elkaar
- Verdeel dit in 10 porties en maak er worstjes van met een lengte van ongeveer 10 cm
- Verdeel het gerezen deeg in 10 porties en maak hier balletjes van
- Bestuif het werkblad met bloem en rol steeds één balletje uit tot een reep die iets langer is dan de worstjes (zorg er voor dat je het worstje er net in kan rollen, dan heb je de juiste dikte te pakken)
- Leg het worstje in het midden van deeg
- Vouw eerst de uiteinden naar binnen en rol het deeg dan los om het worstje
- Leg het broodje met de naden naar beneden op de bakplaat met siliconenmatje of bakpapier
- Herhaal dit bij de overige worstjes
- Dek de bakplaat af met een schone theedoek en laat gedurende 30 minuten nogmaals bij kamertemperatuur rijzen
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Na het rijzen bestrijk je de worstenbroodjes met het overgebleven ei
- Bak de worstenbroodjes in ongeveer 18 minuten gaar en goudbruin
- Een beetje laten afkoelen... eet smakelijk!