Op mijn Instagrampagina heb je misschien al voorbij zien komen dat ik vorige week gekookt heb voor ongeveer 25 collega's. Dat koken mijn grote passie is, is al lang geen geheim meer onder mijn collega's. Dit jaar maakte ik voor mijn verjaardag hartige wraphapjes, dus ze hadden al een klein voorproefje gehad. Ik ben namelijk meer liefhebber van hartig dan van zoet. En je wil echt niet weten hoeveel taart, snoep en chocolade er bij ons op de afdeling door gaat. Een keer wat hartigs leek me daarom een leuke afwisseling.
Zo kwam ook het idee ter sprake dat ik voor de catering zou zorgen tijdens een avondje teambuilding. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, want dit is wat ik het liefste doe! Ik had verwacht het heel spannend te vinden om voor mijn collega's te koken, maar dat was het juist helemaal niet. Dat komt denk ik, doordat we zo'n fijn, hecht team hebben. Voor wie niet weet wat ik beroepsmatig doe: ik ben diëtist binnen de ouderenzorg. Het team waar ik het over heb, is het paramedisch team, dus fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten. Een heel diverse maar gezellige groep.
Maar even terug naar de catering. Ik maakte die avond diverse hapjes en deze Turkse bulgursalade was er één van. Het recept is een authentiek Turks recept uit Hatay, een provincie in het uiterste zuiden van Turkije. Voor de granaatappelsiroop en de paprikapuree moet je waarschijnlijk wel even naar een Turkse supermarkt, maar het is dat extra beetje moeite echt waard als je het mij vraagt.
En vraag je je af wat je met de overgebleven granaatappelsiroop en paprikapuree moet doen, dan zijn deze Turkse linzendriehoekjes ook nog een heel lekker idee!
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
Voor de bulgur:
250 gram bulgur
3-4 eetlepels pittige paprikapuree
3 eetlepels granaatappelsiroop
Voor de salade:
1/2 krop ijsbergsla
2 bosuitjes
1/2 bosje peterselie
enkele muntblaadjes (ik gebruikte er 4)
2 eetlepels granaatappelsiroop
2 eetlepels olijfolie
Keukenbenodigdheden:
kookpan
grote saladeschaal of mengkom
En zo maak je het:
- Bereid de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat deze afkoelen
- Maak vervolgens de salade:
- Snijd de ijsbergsla in dunne repen (van ongeveer 1 cm breed) en snijd erg lange slierten in twee of drie stukken
- Doe de sla in de saladeschaal
- Snijd de bosuitjes in ringetjes en voeg deze toe aan de sla
- Snijd de peterselie en munt fijn en voeg ook deze toe
- Doe de granaatappelsiroop en olijfolie er bij en meng het geheel goed met elkaar
- Hou de salade even apart
- Als de bulgur grotendeels is afgekeold voeg je paprikapuree en granaatappelsiroop toe
- Meng dit met elkaar tot de bulgur een egale kleur heeft
- Voeg de bulgur toe aan de salade en schep het voorzichtig door elkaar
- Dien op in een mooie schaal
- Eet smakelijk!