Ik vind de tomatenrijst die je bij Griekse restaurants in Nederland geserveerd krijgt altijd zo ontzettend lekker. Daarom wordt het weleens tijd om mijn eigen versie met jullie te delen.

Wist je trouwens dat je in Griekenland helemaal niet standaard deze rode rijst bij de maaltijd krijgt geserveerd in een restaurant? Bij vrijwel ieder hoofdgerecht krijg je frietjes geserveerd. Als de tomatenrijst al op de menukaart staat is het een bijgerecht en moet je het er echt los bijbestellen. Daar kwam ik vorig jaar achter toen we een weekje op Corfu waren. Nooit eerder had ik me gerealiseerd dat dit ook weer zo'n typisch vernederlandst dingetje is, net zoals het eten bij de Chinees.

Dat maakt het overigens niet minder lekker en ook is serveer de rode rijst als onderdeel van een maaltijd, bijvoorbeeld met stifado (Grieks stoofvlees) of choriatiki, een Griekse boerensalade.

Met de verhouding 1 kopje rijst, 2 kopjes water zit je eigenlijk altijd goed. Het maakt dan niet uit hoe groot je kopje is. In de kopjes die ik gebruik gaat ongeveer 120 gram rijst.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
1 kopje rijst
2 kopjes water
1/2 bouillonblokje kip
1 ui
1 tomaat
1 blikje tomatenpuree
1 knoflookteentje
1 eetlepel olie

Keukenbenodigdheden:
kookpan
hapjespan
knoflookpers

En zo maak je het:

  • Breng een pan met het water aan de kook en laat het bouillonblokje oplossen
  • Voeg de rijst toe en kook deze volgens gebruiksaanwijzing gaar
  • Giet de rijst af en zet tot gebruik apart
  • Snipper de ui en snijd de tomaat in kleine stukjes
  • Verhit de olie in de hapjespan en fruit de ui hierin zachtjes aan
  • Pers het knoflookteentje uit en fruit dit nog even mee
  • Voeg daarna de tomaat en tomatenpuree toe en bak even mee
  • Voeg vervolgens de rijst toe en meng alles goed door elkaar
  • Doe de rijst in een schaaltje of verdeel over twee borden
  • Eet smakelijk!