Snijbiet at ik dit jaar voor de allereerste keer. Het is een groente die je ook niet overal in de supermarkt ziet. Ik at deze groente niet alleen voor de eerste keer, ik kweekte hem ook voor de eerste keer. De snijbiet doet het enorm goed in onze moestuin. Hij is in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar ik heb de groene variant. Zowel de bladeren als de stengels zijn groen. Er zijn echter ook soorten met gele of rode stengels. Wellicht volgend jaar!
De bladeren van de snijbiet kun je qua smaak een beetje vergelijken met spinazie. Ook de steeltjes kun je verwerken in gerechten, deze zijn iets aardser van smaak. Ik kan wel zeggen dat ik helemaal fan ben van deze groente. In alle gerechten waar je normaal gesproken spinazie in zou verwerken, kun je ook heel goed snijbiet verwerken. Spinazie en geitenkaas is een veelgebruikte combinatie, maar snijbiet met geitenkaas is ook echt een topcombinatie!
Aantal personen: 3-4
Bereidingstijd: 60 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
1 rol deeg voor hartige taart
4 eieren
200 ml slagroom
125 gram zachte geitenkaas
50 gram Parmezaanse kaas
350 gram snijbiet
1 rode ui
2 eetlepels pijnboompitten
50 gram paneermeel
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels honing
2 eetlepels balsamico azijn
4 theelepels tijm
1 theelepel versgemalen vier seizoenen peper
Keukenbenodigdheden:
quichevorm of springvorm
koekenpan
wok
vergiet
mengkom
garde
oven
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 gr (hetelucht)
- Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten in een droge pan (let er op dat je ze in beweging houdt, want ze branden snel aan!)
- Doe de pijnboompitten na het roosteren op een bord en hou deze tot gebruik apart
- Snijd de ui in halve ringen
- Verhit een eetlepel zonnebloemolie in de koekenpan en fruit de ui hier in aan
- Voeg honing, balsamico azijn, tijm en peper toe en laat enkele minuten op middelhoog vuur verwarmen
- Roer regelmatig even om zodat de honing niet aanbrandt en bitter wordt
- Haal de pan van het vuur en zet even apart tot gebruik
- Snijd of scheur de snijbiet in stukken (je kunt zowel bladeren als steeltjes gebruiken!)
- Verhit in de wok een eetlepel zonnebloemolie en verwarm de snijbiet totdat deze geslonken is
- Laat de snijbiet uitlekken in een vergiet
- Klop de eieren los in de mengkom en meng met de slagroom
- Breng op smaak met wat peper
- Bedek de quichevorm met het deeg voor hartige taart (meestal zit er bakpapier mee gerold, laat deze onder het deeg zitten als je het uitrold. Zit er geen bakpapier onder, zorg dan dat je eerst de quichevorm met bakpapier bedekt)
- Snijd overhangende randen van het deeg weg
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi het paneermeel over de bodem (dit neemt overtollig vocht op zodat de bodem niet zompig wordt)
- Verdeel snijbiet en rode ui over de bodem
- Schenk het ei/slagroom mengsel over de groenten
- Verdeel daarna de geitenkaas en rasp de Parmezaanse kaas er over
- Tot slot strooi je de pijnboompitten er over
- Zet gedurende 30-35 minuten in de oven tot de quiche goudbruin gekleurd is (controleer tussentijds of de bovenkant niet te snel verkleurd. Als je het idee hebt dat het te hard gaat kun je bovenkant afdekken met aluminiumfolie. Dit zorgt er voor dat de bovenkant niet verbrand)
- Haal de quiche uit de oven en laat 5-10 minuten staan voor je hem uit de vorm haalt en aansnijdt
- Eet smakelijk!