Deze vegetarisch pompoenstamppot met rucola en rode ui maakte ik van de pompoen die ik een paar maanden geleden oogstte in mijn groentetuin. Het was een kanjer van bijna 9 kg. Het grootste deel van de pompoen heb ik in stukjes gesneden en geweckt, want 9 kg eet je natuurlijk niet in één keer op. Ook heb ik een soort marmelade gemaakt van pompoen met sinaasappel. Erg lekker voor in de yoghurt.
Het ging hier om een gewone pompoen. Deze zijn van zichzelf vrij vlak van smaak en daarom moet je er wel het nodige mee doen om ze echt lekker te maken. Als ik flespompoen gehad had, zou ik deze gebruikt hebben. Die is wat nootachtiger en smaakvoller. Je kent ze misschien ook wel onder de naam butternut.
In dit recept heb ik de pompoen gekookt in water, maar je geeft de pompoen nog meer smaak door hem te roosteren in de oven. Dat doe op 200 graden gedurende ongeveer 30 minuten. Daarbij kun je de schil laten zitten, want als de pompoen eenmaal geroosterd is is de schil veel eenvoudiger te verwijderen.
Heb je nog pompoen over na het maken van dit recept, dan heb ik nog meer pompoenrecepten op mijn blog staan zoals pompoenchips, pompoenrösti of pompoenpuree met spinazie en feta. Ik maak altijd graag vegetarische gerechten met pompoen.
Wist je trouwens dat pompoen ook vaak gebruikt wordt in koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte gerechten. Het bevat veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld aardappels of zoete aardappel. Daardoor is het een heel geschikte vervanger. Je moet desondanks wel op de portiegrootte letten, want door de vaste structuur bevat pompoen wel een stuk meer koolhydraten dan andere waterige groenten.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1,5 kg pompoen
50 gram rucola
1 rode ui
10 gram roomboter
20 gram pijnboompitten
25 gram Parmezaanse kaas
2 eieren
1 theelepel tijm
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
flinke snuf zout
Keukenbenodigdheden:
kookpan voor de stamppot
kookpan of steelpan voor de eieren
hapjespan
koekenpan
vergiet
En zo maak je het:
- Kook de eieren in ongeveer 8 minuten gaar
- Snijd de eieren in vier partjes en houdt deze apart
- Verwijder de schil van de pompoen (gaat vaak het beste met een dunschiller) en verwijder de pitten (gebruik hiervoor een lepel)
- Snijd de pompoen in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm en doe deze in een kookpan
- Voeg zoveel water toe dat de pompoen net onder staat en voeg een flinke snuf zout toe
- Breng aan de kook en laat in ongeveer 15 minuten gaar koken (prik er even in om te controleren of hij goed gaar is)
- Giet vervolgens de pompoen af en laat deze goed uitlekken in een vergiet
- Snijd intussen de rode ui in halve ringen
- Verwarm de roomboter in de hapjespan en laat de rode ui op laag vuur in ongeveer 5 tot 8 minuten zacht en gaar worden
- Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur zonder boter of olie en rooster de pijnboompitten hier in (houdt de pijnboompitten in beweging, want het roosteren kan erg snel gaan)
- Houdt zowel de rode ui als de pijnboompitten even apart
- Doe de pompoen terug in de kookpan en druk deze met een pureestamper fijn
- Voeg de rucola toe en schep deze goed om zodat de rucola nog wat slinkt door de warmte van de pompoen (is de pompoen te ver afgekoeld zet de pan dan ook een laag vuurtje)
- Breng op smaak met tijm en zwarte peper
- Schep de pompoenstamppot op de borden
- Garneer met de rode ui en rasp de Parmezaanse kaas er over
- Strooi er vervolgens de pijnboompitten over en leg de partjes ei op de stamppot
- Eet smakelijk!