Nasi goreng betekent niet meer en niet minder dan gebakken rijst. Nasi betekent namelijk gekookte rijst en goreng betekent gebakken. Bestel je in Indonesië nasi dan krijg je dus gewoon witte rijst.
Voor de lekkerste nasi goreng gebruik je het liefst rijst van de vorige dag, of in ieder geval rijst die je eerst volledig hebt laten afkoelen (in de koelkast). Ook is het belangrijk dat je een rijstsoort kiest die goed droogkookt. Van plakkerige rijst kun je nooit een mooie nasi goreng maken. Snelkookrijst is minder geschikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar basmatirijst, maar pandanrijst wordt ook veel gebruikt.
Zoek je op internet naar recepten voor nasi goreng dan kom je er al snel achter dat daar echt tig variaties op te vinden zijn. Mijn nasi goreng is eenvoudig, maar toch heel smaakvol. Je kunt dit recept prima als basisrecept gebruiken, waar je naar eigen smaak nog wat meer aan toe kunt voegen. Ik vind het altijd lekker om er atjar tjampoer en kroepoek bij te serveren. Al is kroepoek natuurlijk gemaakt van garnalen en is hij dan dus niet meer vegetarisch. Je kunt in de plaats van kroepoek ook voor cassave kiezen.
Persoonlijk hou ik altijd 75 gram rijst per persoon aan. Het Voedingscentrum gaat uit van 100 gram per persoon, maar dat vinid ik erg veel. Bovendien serveer je er vaak nog allerlei bijgerechten bij, waardoor 75 gram wat mij betreft echt meer dan voldoende is.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 15 minuten (indien rijst van te voren al gekookt en afgekoeld)
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
300 gram basmatirijst (volledig afgekoeld)
4 eieren
150 gram witte kool
1 prei
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal (optioneel)
3 eetlepels olie
Keukenbenodigdheden:
kookpan
wok
koekepan
En zo maak je het:
- Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing en laat deze volledig afkoelen (doe dit het liefst al een dag van te voren)
- Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de prei in halve ringen
- Snijd de kool in dunne repen en snijd er daarna kleine stukjes van
- Verhit een eetlepel olie in de wok en fruit ui en knoflook hier in aan
- Voeg vervolgens de prei en kool toe en bak deze een minuut of twee mee
- Doe de ketjap en sambal erbij en roer dit goed door de groenten
- Voeg vervolgens de rijst in delen toe
- Zorg ervoor dat je de rijst even goed aanbakt voor je het volgende deel er aan toevoegt
- Verhit intussen de rest van de olie in de koekenpan en bak hier de eieren in
- Proef de nasi goreng en voeg naar smaak eventueel nog wat extra ketjap of sambal toe
- Doe de nasi goreng op een bord en leg het gebakken ei bovenop
- Serveer eventueel met atjar tjampoer en kroepoek
- Eet smakelijk!