De traditionele Leidse hutspot wordt gemaakt zonder aardappelen. In plaats daarvan gaan er witte bonen en pastinaak in. Dat zorgt er voor dat het een heel voedzame en gezonde maaltijd is.

Vlees is wat mij betreft hierbij overbodig, maar in principe kun je er natuurlijk bij eten wat je normaal gesproken ook bij hutspot zou eten, zoals klapstuk of spek.

Als je gedroogde witte bonen gebruikt, moet je deze minimaal een nacht lang laten weken voor gebruik. Ze zijn echter wel een stuk goedkoper en veel werk is het niet om ze even in water te zetten. Witte bonen uit pot of blik kun je direct gebruiken.


Aantal porties: 2
Bereidingstijd: 25 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
200 gram witte bonen
250 gram ui
250 gram wortel
250 gram pastinaak
scheut melk
klontje boter
1 laurierblaadje
versgemalen zwarte peper
zout

Keukenbenodigdheden:
kookpan
pureestamper

En zo maak je het:

  • Snijd de wortel in plakjes en de pastinaak in stukjes
  • Snipper de ui
  • Giet de bonen af
  • Doe de bonen, wortel, ui en pastinaak in een pan en voeg water toe tot alles net onder staat
  • Breng aan de kook en voeg het laurierblaadje toe
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken tot alle groenten gaar zijn
  • Verwijder het laurierblaadje en giet af
  • Voeg een klontje boter toe en stamp met een pureestamper fijn (van mij mogen er gerust nog stukjes in zitten, ik vind die structuur juist wel lekker)
  • Voeg eventueel een scheutje melk toe wanneer je de stamppot nog niet smeuïg genoeg vindt
  • Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout
  • Eet smakelijk!