Deze zoete aardappeltortilla is eigenlijk een beetje bij toeval ontstaan. Ik kreeg van iemand de vraag om een lekker vegetarisch gerecht te maken. Aardappeltortilla had ik al vaker gemaakt en vind ik erg lekker, maar ik vond het wel leuk om een keer een andere variant te maken. Nou vind ik zoete aardappel ook heel erg lekker, dus zo ontstond het idee om een aardappeltortilla van zoete aardappel te maken.

Ik heb de zoete aardappel overigens wel gecombineerd met gewone (kruimige) aardappels, om te voorkomen dat de smaak van zoete aardappel te overheersend zou worden.

Spinazie en tomaat combineren niet alleen goed met elkaar, maar ook met zoete aardappel. Het is ook erg lekker om er nog wat rucola bij te serveren.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
3 eieren
2 zoete aardappels
2 kruimige aardappels
200 gram spinazie
2 tomaten
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels olie + 1 eetlepel olie
2 theelepel provencaalse kruiden
versgemalen vierseizoenen peper

Keukenbenodigdheden:
koekenpan
wok
mengbeker
garde

En zo maak je het:

  • Schil de zoete en kruimige aardappelen en snijd in blokjes
  • Doe de aardappelen in een kookpan en vul met water tot ze net onder staan
  • Kook met wat zout gedurende vijf minuten zodat de aardappel (zo goed als) gaar is
  • Snipper de ui en snijd de ene tomaat in blokjes en de andere tomaat in dunne plakken
  • Verhit een eetlepel olie in de wok en pers de knoflook hier boven uit
  • Voeg de spinazie toe en verwarm tot de spinazie geslonken is, zet daarna het vuur uit en houdt even apart
  • Verhit vervolgens de overige twee eetlepels olie in de koekenpan en fruit de rode ui hier in aan
  • Voeg de in stukjes gesneden tomaat en de aardappels toe en verdeel deze egaal over de bodem van de pan
  • Klop de eieren met de garde in een kom los en breng op smaak met de provencaalse kruiden en wat peper
  • Giet het eiermengsel in de koekenpan over de aardappels
  • Verdeel de spinazie over de tortilla en leg op iedere tortilla een paar plakjes tomaat
  • Druk eventueel een beetje aan zodat alles goed bedekt is met het eiermengsel
  • Leg de deksel op de pan en zet het vuur laag zodat de eieren rustig kunnen stollen
  • Na ongeveer 10 minuten kun je de tortilla omdraaien, dit doe je het eenvoudigst door een bord op de pan te leggen en de pan met bord daarna in een vloeiende beweging om te draaien. De tortilla ligt nu op het bord. Deze kun je rustig in de pan terug laten glijden
  • Bak nu de andere kant nog enkele minuten
  • Laat de tortilla voorzichtig uit de pan glijden op een bord en snijd deze in punten
  • Eet smakelijk!