Dit prachtige vegetarische pompoentaartje is wellicht voor jou een schot in de roos. Een nieuw jaar betekent voor veel mensen ook nieuwe goede voornemens. Een veel gehoord voornemen is het eten van minder vlees. En ondanks dat ik zelf niet aan goede voornemens doe, ben ik wel voorstander van minder vlees eten. Want zoveel als er gemiddeld in Nederland gegeten wordt, hebben we eigenlijk helemaal niet nodig.

Het taartje wordt op smaak gebracht met tijm en honing. Dat in combinatie met de geitenkaas staat garant voor een heerlijke gerechtje. Geen liefhebber van geitenkaas, dan kun je deze ook vervangen door jonge kaas of feta.
Wat mij betreft is een frisse groene salade alles wat je hier bij hoeft te serveren.

Snijbiet at ik dit jaar voor de allereerste keer. Het is een groente die je ook niet overal in de supermarkt ziet. Ik at deze groente niet alleen voor de eerste keer, ik kweekte hem ook voor de eerste keer. De snijbiet doet het enorm goed in onze moestuin. Hij is in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar ik heb de groene variant. Zowel de bladeren als de stengels zijn groen. Er zijn echter ook soorten met gele of rode stengels. Wellicht volgend jaar!

De bladeren van de snijbiet kun je qua smaak een beetje vergelijken met spinazie. Ook de steeltjes kun je verwerken in gerechten, deze zijn iets aardser van smaak. Ik kan wel zeggen dat ik helemaal fan ben van deze groente. In alle gerechten waar je normaal gesproken spinazie in zou verwerken, kun je ook heel goed snijbiet verwerken. Spinazie en geitenkaas is een veelgebruikte combinatie, maar snijbiet met geitenkaas is ook echt een topcombinatie!

Deze vegetarisch pompoenstamppot met rucola en rode ui maakte ik van de pompoen die ik een paar maanden geleden oogstte in mijn groentetuin. Het was een kanjer van bijna 9 kg. Het grootste deel van de pompoen heb ik in stukjes gesneden en geweckt, want 9 kg eet je natuurlijk niet in één keer op. Ook heb ik een soort marmelade gemaakt van pompoen met sinaasappel. Erg lekker voor in de yoghurt.

Het ging hier om een gewone pompoen. Deze zijn van zichzelf vrij vlak van smaak en daarom moet je er wel het nodige mee doen om ze echt lekker te maken. Als ik flespompoen gehad had, zou ik deze gebruikt hebben. Die is wat nootachtiger en smaakvoller. Je kent ze misschien ook wel onder de naam butternut.

Nasi goreng betekent niet meer en niet minder dan gebakken rijst. Nasi betekent namelijk gekookte rijst en goreng betekent gebakken. Bestel je in Indonesië nasi dan krijg je dus gewoon witte rijst.

Voor de lekkerste nasi goreng gebruik je het liefst rijst van de vorige dag, of in ieder geval rijst die je eerst volledig hebt laten afkoelen (in de koelkast). Ook is het belangrijk dat je een rijstsoort kiest die goed droogkookt. Van plakkerige rijst kun je nooit een mooie nasi goreng maken. Snelkookrijst is minder geschikt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar basmatirijst, maar pandanrijst wordt ook veel gebruikt.

Noedels zijn echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt, want ze hebben maar een heel korte bereidingstijd. Ik maak ze graag met veel groenten, zeker als ik de noedels volledig vegetarisch hou. De hoeveelheid groenten is misschien op het eerste gezicht wat veel, maar zeg nou zelf groenten kun je eigenlijk nooit genoeg eten. Sterker nog, de meeste mensen in Nederland eten juist (veel) te weinig groenten.

En een keer geen vlees eten is ook zeker niet verkeerd. In Nederland eten we sowieso gemiddeld gezien erg veel vlees, meer dan we eigenlijk nodig hebben. Dus met deze noedels sla je twee vliegen in een klap: je eet voldoende groenten èn je eet wat minder vlees. Gewoon een keer maken dus!