Ik kook regelmatig warme maaltijden voor anderen. Kip kerrie is daar een voorbeeld van. Ik gebruikte altijd een recept dat ik op internet vond, maar eigenlijk was ik er niet helemaal tevreden over. Daarom besloot ik mijn eigen versie te maken van kip kerrie, lekker met ananas voor een zoete toon in het gerecht. Dat kan hij wat mij betreft heel goed hebben. Lekker om te serveren met bijvoorbeeld rijst en doperwtjes.
Wist je trouwens dat kerriepoeder een kruidenmengsel is. Er bestaan echt talloze varianten van. Het kerriepoeder van het ene merk is dus vaak totaal niet vergelijkbaar met die van een ander merk. En welke jij lekker vindt, dat is toch echt een kwestie van uitproberen.
Ik ben in dit recept uitgegaan van een mild kerriepoeder. Je hebt bijvoorbeeld ook kerrie massala, maar dat geeft echt een compleet andere smaak dan de kerrie zoals we die in Nederland kennen. Hij is vaak ook redelijk pittig. Daar heb ik me nog weleens in vergist bij het maken van een kerriesoepje hahaha.
Aantal porties: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
500 gram kipfilet
250 ml kippenbouillon
200 ml slagroom
enkele druppels citroensap
olie om in te bakken
4 schijven ananas (uit blik) + 2 eetlepels van het sap
1 prei
1 rode paprika
2 teentjes knoflook
1 flinke eetlepel bloem
2 eetlepels kerriepoeder
verse peterselie
vierseizoenen peper
zout
Keukenbenodigdheden:
sauspan, kleine kookpan of steelpan
garde
hapjespan
En zo maak je het:
- Snijd de prei in halve ringen en de rode paprika in blokjes
- Pers de teentjes knoflook uit
- Verhit wat olie in het sauspannetje en bak de knoflook, prei en paprikablokjes enkele minuten op middelhoog vuur (zorg dat de knoflook en prei niet teveel kleuren want daar wordt het bitter van, draai het vuur zo nodig wat lager)
- Voeg een flinke eetlepel bloem en twee eetlepels kerriepoeder toe aan de groenten en schep even goed om
- Doe er ook nog wat vier seizoenenpeper bij en verhit dit enkele minuten, zodat de bloem gaart (blijf goed roeren)
- Voeg dan geleidelijk de kippenbouillon toe. Klop intussen goed met een garde en voeg pas de volgende scheut vocht toe wanneer het vocht volledig is opgenomen
- Voeg daarna ook de slagroom toe en klop goed door
- Laat de saus op een zacht vuurtje inkoken (ongeveer 10 minuten of totdat de gewenste dikte bereikt is)
- Snijd intussen de kipfilet in blokjes van gelijke grootte (ik snijd ze ongeveer 2 bij 2 cm) en bestrooi deze met wat peper en zout
- Verhit wat olie in een hapjespan en bak de kipfilet hierin rondom gaar
- Snijd de ananas in stukken en voeg deze toe aan de kip
- Laat dit zo'n vijf minuten meebakken
- Doe de kerriesaus bij de kip en voeg het ananassap en enkele druppels citroensap toe
- Schep het geheel goed om en laat de kip nog even in de saus gaar sudderen
- Voeg eventueel nog peper en zout toe om het geheel om smaak te brengen
- Garneer met wat peterselie
- Eet smakelijk!