Deze plaattaart met gerookte kip en balsamico champignons heb je binnen 20 minuten in de oven staan. Ik rook bij voorkeur mijn kip zelf, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon zo in de winkel kopen als je geen rookoventje hebt. Die kan ik je overigens wel echt van harte aanbevelen als je graag in de keuken staat. Niets zo lekker als zelf je kip of vis roken!
De pijnboompitten uit het recept kun je ook zonder roosteren op de plaattaart doen, maar door het roosteren komt er extra veel smaak vrij. Roosteren doe je in een droge koekenpan. Zorg er wel voor dat je de pijnboompitten in beweging houdt en verlies ze niet uit het oog. Voor je het weet zijn ze namelijk aangebrand.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 rol bladerdeeg
1 gerookte kipfilet
250 gram champignons
1 rode ui
1 teentje knoflook
75 gram crème fraîche
handje rucola
2 eetlepels pijnboompitten
3 eetlepels balsamico azijn
2 eetlepels droge witte wijn
1 eetlepel olijfolie
1-2 theelepels tijm
versgemalen zwarte peper
(optioneel) zout
Keukenbenodigdheden:
hapjespan
vergiet
koekenpan
bakplaat bekleed met bakpapier of siliconenmatje
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Maak de champignons zo nodig schoon met een keukenpapiertje of borsteltje
- Snijd de champignons in vieren
- Verwarm de olijfolie in de hapjespan
- Pers het knoflookteentje uit boven de pan en fruit deze zachtjes aan
- Voeg de champignons toe en bak deze enkele minuten mee
- Doe balsamico azijn en witte wijn erbij en laat met deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen tot de champignons zacht zijn
- Laat de champignons uitlekken in een vergiet
- Verhit de koekenpan en rooster de pijnboompitten in enkele minuten goudbruin
- Bewaar ze tot gebruik op een keukenpapiertje
- Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat en bestrijk deze met crème fraîche
- Snijd de rode ui in ringen en verdeel deze over het bladerdeeg
- Snijd de kipfilet in blokjes of scheur deze in stukjes uiteen en verdeel ook dit over het deeg
- Verdeel daarna de champignons er over en bestrooi de plaattaart met tijm en versgemalen zwarte peper (en eventueel een beetje zout)
- Zet de plaattaart gedurende ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Haal de taart uit de oven en bestrooi met pijnboompitten en wat rucola naar smaak
- Eet smakelijk!