Deze kipsalon is een gezondere versie op de kapsalon. Je kent het vast wel: friet, shoarma, héél veel kaas en knoflooksaus en wat salade. De kapsalon is berucht vanwege het aantal calorieën dat in één portie zit. Daarom bij deze een veel gezondere variant, zodat je toch kunt genieten van de smaken maar je minder schuldig hoeft te voelen naderhand.
De knoflooksaus kun je het beste van te voren maken, zodat de smaken goed in kunnen trekken en je een volle knoflooksmaak krijgt. Je kunt hem zelfs al twee dagen van te voren maken.
De shoarma-specerijenmix is voldoende voor 750 gram kipfilet. Je kunt er dus bijna 8 porties mee maken. Omdat het mengsel alleen gedroogde specerijen en kruiden bevat, kun je wat overblijft eenvoudig bewaren in een potje en bewaren tot de volgende keer. Het is bijna niet te doen een kleine hoeveelheid in de juiste verhouding te maken, vandaar dat ik de hoeveelheid voor 750 gram in het recept vermeld heb.
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 50 minuten
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
400 gram vastkokende aardappels
200 gram kipfilet
1 eetlepel Griekse yoghurt (0% vet)
40 gram geraspte kaas
2 tomaten
stuk komkommer
ijsbergsla
knoflooksaus:
125 gram Griekse yoghurt (0% vet)
2 knoflookteentjes
2 eetlepels verse peterselie
shoarma-specerijenmix voor 750 gram kipfilet:
2 theelepels koriander
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel cayennepeper
1 theelepel peterselie
1 theelepel versgemalen vier seizoenen peper
1 theelepel zeezout
Keukenbenodigdheden:
kookpan
oven
bakplaat bekleed met siliconenmatje of bakpapier
ovenschaaltje (2 kleine of 1 grotere)
grote kom
grillpan
En zo maak je het:
- Maak de knoflooksaus:
- Snijd de knoflookteentjes zo fijn mogelijk en snijd of knip de peterselie ook fijn
- Meng Griekse yoghurt, knoflook en peterselie met elkaar en zet tot gebruik in de koelkast
- Vervolgens maak je de shoarma-specerijenmix door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen
- Snijd de kipfilet in dunne repen en doe deze in een grote kom
- Voeg ongeveer 1/4e van de specerijenmix toe samen met een eetlepel Griekse yoghurt
- Schep het geheel goed om zodat alle kipreepjes bedekt zijn
- Laat tot gebruik marineren in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Schil de aardappelen en kook ze 5 minuten voor in een kookpan (zet de aardappels net onder water)
- Giet af en laat even afkoelen
- Snijd de aardappels in repen (frietjes) en besprenkel met wat olijfolie
- Bak in ongeveer 20 minuten gaar in de oven
- Verdeel de frietjes over twee ovenschaaltjes
- Verhit een grillpan en grill de kipreepjes in enkele minuten gaar
- Leg de kipreepjes vervolgens op de frietjes
- Doe daar bovenop een beetje geraspte kaas
- Zet de ovenschaaltjes gedurende ongeveer 10 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is
- Snijd ondertussen de ijsbergsla fijn en de tomaten en komkommer in stukjes
- Haal de ovenschaaltjes uit de oven en verdeel de sla, tomaat en komkommer er over
- Schenk wat knoflooksaus over de salade
- Eet smakelijk!