Asperges zijn echte seizoensgroenten. 97% van de verkochte asperges in Nederland zijn witte asperges. Slechts 3% zijn groene asperges. In Engeland en Italië worden juist voornamelijk groene asperges gegeten.

Witte asperges moeten altijd goed geschild worden in tegenstelling tot de groene variant. Daarbij hoeven alleen de dikke asperges geschild te worden.
Als je asperges niet goed schilt, zijn ze enorm taai en echt niet lekker. Goed schillen is dus echt een vereiste voor een lekkere maaltijd!


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten weken

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 kg verse witte asperges
250 gram (voorgekookte) krieltjes
100 gram gerookte zalm in kleine stukjes
1 ei
1 sjalotje
200 ml crème fraîche
50 ml witte wijn (halfdroog)
2 theelepels citroensap
2 theelepels kappertjes
1 eetlepel olie
versgemalen peper
zout

En zo maak je het:

  • Was de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af
  • Laat ze vervolgens 30 minuten weken in koud water, zodat ze zich volzuigen met water
  • Schil de asperges met een dunschiller of speciale aspergeschiller (schil twee keer helemaal rond)
  • Leg de asperges in ruim koud water en voeg een snufje zout toe
  • Breng het water aan de kook en laat de asperges ongeveer 5 minuten koken
  • Zet vervolgens het vuur uit en laat ze daarna nog 15 minuten in de afgesloten pan doorgaren
  • Bak de krieltjes in een koekenpan met een beetje olie in ongeveer 15 minuten gaar
  • Kook het ei in ongeveer 8 minuten gaar
  • Snijd ondertussen een sjalotje fijn
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin het sjalotje
  • Voeg vervolgens citroensap en witte wijn toe en verwarm dit ongeveer 2 minuten
  • Doe vervolgens crème fraiche en kappertjes erbij en verwarm het geheel weer ongeveer 2 minuten
  • Roer op het laatst de zalm door de saus en breng op smaak met peper en zout
  • Leg de krieltjes, asperges en ei op een bord en schep de zalmsaus royaal over de asperges
  • Eet smakelijk!