Anderhalve week geleden hadden we eindelijk weer eens tijd om naar de markt te gaan. Mijn oog viel op prachtige zalmmoten en zeetong. Die laatste maak ik bij voorkeur à la meunière. Voor de zalmmoten had ik wat anders in gedachten, namelijk teriyaki.

Op het internet en in kookboeken wemelt het van de recepten om teriyaki saus te maken. Maar wat is teriyaki nou eigenlijk precies? Het viel me op dat de ingrediënten voor teriyaki en yakitori vaak niet veel van elkaar verschillen. Dus wat is het verschil dan tussen beiden?

Als ik Wikipedia en diverse andere websites moet geloven betekent 'teri' glans en 'yaki' grillen of roosteren. Het vlees, gevogelte of de vis wordt tijdens het grillen ingesmeerd met een saus die ervoor zorgt dat het product een mooie glans krijgt.
'Tori' betekent kip, dus yakitori betekent eigenlijk niets meer dan gegrilde kip. Er zou een hartige variant zijn waar alleen zout voor wordt gebruikt en een wat zoetere variant waar de teriyaki saus om de hoek komt.

Nu is het volgens mij in Nederland wel heel gangbaar om yakitori te zeggen tegen kipspiesjes met een teriyaki saus. Ik ben namelijk nog nooit een restaurant tegen gekomen waar ik een kipspiesje met alleen zout kreeg als er yakitori op de menukaart stond (bij veel sushirestaurants bijvoorbeeld).

Om even terug te komen op het recept, ik heb een roerbak gemaakt van paprika, rode ui, peultjes en ananas. Dit is eigenlijk meer een toevallige combinatie dan een super doordachte combinatie. Dit was namelijk een greep uit wat er nog voorhanden was. Prima combinatie overigens met de ananas die net een lekkere zoete toon aan het recept geeft. Ik gebruikte verse ananas, maar gebruik je ananas uit blik dan is het ook lekker om een scheutje van het vocht aan de groenten toe te voegen.

Houdt je nog wat teriyaki saus over dan kun je die ook nog voor extra smaak toevoegen aan de groenten, omdat er verder geen saus bij zit. Overigens heb ik nergens extra zout gebruikt, omdat in sojasaus al meer dan voldoende zout zit.


Aantal personen: 2
Bereidingstijd:

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
2 zalmmoten(of zalmfilets)
100 - 150 gram ongekookte rijst

teriyakisaus:
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels mirin
4 eetlepels saké
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker

roerbakgroenten:
1 rode paprika
1 rode ui
150 gram peultjes
2 schijven ananas (vers of uit blik)
1 eetlepel sesamolie
1/2 theelepel gember
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

Keukenbenodigdheden:
kookpan
steelpan/sauspan
grillpan
wok of hapjespan

En zo maak je het:

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar
  • Doe de ingrediënten van de teriyaki saus in een steelpan of sauspan en laat deze op matig vuur in ongeveer 10 minuten tot ongeveer de helft inkoken (de saus zal nog indikken bij het afkoelen)
  • Snijd intussen de rode paprika in blokjes en de rode ui in halve ringen
  • Verhit de sesamolie in een wok of hapjespan en bak de paprika en rode ui hier zachtjes in aan
  • Verwijder de uiteindjes van de peultjes en snijd in twee of drie stukken
  • Snijd de schijven ananas in ongeveer 8 stukjes per schijf
  • Voeg peultjes en ananas toe aan de paprika en rode ui
  • Breng op smaak met gember en peper en laat het geheel in 5 tot 10 minuten gaar worden (afhankelijk van hoe knapperig je de groenten wil)
  • Verwarm de grillpan op het vuur (voeg geen olie toe!)
  • Bestrijk de zalmmoten aan één zijde met teriyaki saus en leg ze op deze zijde in de grillpan
  • Bestrijk nu de andere zijde
  • Keer de zalm na ongeveer 3 minuten en bestrijk de zijde die nu bovenop ligt nogmaals met teriyaki saus
  • Haal de zalm na nog eens 3 minuten uit de pan en bestrijk de zijde die zojuist onderop lag nogmaals
  • Indien je nog saus overhoudt kun je deze eventueel nog aan de groenten toevoegen
  • Verdeel de rijst en groenten over twee borden
  • Leg daarop een moot zalm
  • Eet smakelijk!