Het eerste recept van het nieuwe jaar is meteen één van mijn persoonlijke favorieten: zalm spinazie quiche. Het is een recept wat heel makkelijk te maken is en niet veel tijd kost.
Ik ben ongetwijfeld niet de enige met een volle agenda en dan wil je niet altijd veel tijd in de keuken doorbrengen. Je zult het dan ook vast wel herkennen, dat je het eigenlijk voor je gevoel te druk hebt om lekker te koken. Dan is deze zalm spinazie quiche echt een aanrader. De meeste tijd zit hem in de periode dat hij in de oven staat, maar dan kun jij ondertussen nog heel veel andere dingen doen. Ideaal toch. En daarna is het alleen nog maar aanschuiven.
Heb je nog wat over, dan kun je dat ook heel goed invriezen. Handig als je agenda weer eens uitpuilt!
Het leuke van quiche is dat je er volop mee kunt variëren. Op mijn blog staan daarom ook al diverse recepten, zoals deze vegetarische variant met kastanjechampignons en hazelnoten en deze quiche met ham en paprika.
Mocht je op deze variant met zalm en spinazie willen variëren dan kan ik je ook aanraden om in plaats van mozzarella eens feta te gebruiken. Dat geeft het weer een heel andere twist maar is echt héél erg lekker!! De Parmezaanse kaas kun je dan eventueel ook achterwege laten. Is hij meteen wat calorie-vriendelijker.
Zoals je wellicht opgevallen is gebruik ik geen zout in dit gerecht. De zalm en kaas is al zout genoeg, meer toevoegen is daarom echt niet nodig.
Aantal personen: 3 - 4
Bereidingstijd: 15 minuten + 40 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 rol vers deeg voor hartige taart of bladerdeeg
450 gram verse spinazie
200 gram gerookte zalm
250 ml slagroom
100 gram geraspte Goudse kaas (mijn voorkeur heeft jong belegen)
75 gram Parmezaanse kaas
1 bol mozzarella
4 eieren
1 eetlepel zonnebloemolie (of andere olie om in te bakken)
2 eetlepels paneermeel
3 teentjes knoflook
4 theelepels gedroogde dille
2 theelepels uienpoeder
versgemalen vier seizoenen peper
Keukenbenodigdheden:
oven
wok
quichevorm of springvorm
mengbeker
En zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Bekleed de quichevorm met bakpapier en het deeg (als het bakpapier bij het deeg opgerold zit, rol ik het deeg direct uit in de vorm zodat het bakpapier er dus onder blijft zitten)
- Snijd indien nodig overhangende randjes van deeg en bakpapier weg
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg
- Bestrooi het deeg vervolgens met paneermeel (dit zorgt er voor dat de bodem mooier krokant bakt)
- Verwarm een eetlepel zonnebloemolie in een wok en pers de knoflook boven de wok uit
- Fruit de knoflook een beetje aan en voeg vervolgens de verse spinazie toe
- Wok deze net zolang tot hij geslonken is
- Breng op smaak met wat versgemalen vier seizoenen peper en laat vervolgens goed uitlekken in een vergiet
- Meng slagroom, eieren, dille, uienpoeder en wederom wat versgemalen vier seizoenen peper in een kom of mengbeker met elkaar
- Op de bodem van de quiche leg je eerst de spinazie. Zorg ervoor dat je deze gelijkmatig verdeeld over de vorm
- Snijd daarna de gerookte zalm in reepjes, rol deze een beetje op en leg deze bovenop de spinazie
- Vervolgens schenk je het room/ei mengsel over de zalm en zorg er ook nu voor dat alles mooi gelijkmatig verdeeld is
- Verdeel de geraspte Goudse kaas over de vorm
- Rasp daarna de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de vorm
- Tenslotte snijd je de mozzarella en plakjes en verdeel je ook deze weer over de vorm
- Bak de quiche in ongeveer 40 minuten gaar in het midden van de oven
- Eet smakelijk!