Aardappelgratin, oftewel gratin dauphinois, wordt traditioneel gemaakt van aardappelen overgoten met room en afgebakken in de oven. In Nederlandse versies wordt er vaak ei aan toegevoegd, zodat de room bindt en dus minder vloeibaar is na het bakken.
Ik heb gekozen voor de traditionele versie, maar mocht je er ei in willen verwerken gebruik voor dit recept dan 1 ei en meng dat met de slagroom.

Gratin dauphinois is een bijgerecht, maar ik heb deze omgetoverd tot volledige maaltijd door er zalm, spinazie, tomaat en mozzarella aan toe te voegen. Het is dus een complete ovenschotel geworden.

Alleen het snijden kost je even wat tijd (hoewel dat ook reuze meevalt als je een mandoline gebruikt) en verder hoef je alleen maar geduldig te wachten tot hij klaar is!


Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten oventijd

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
400 gram kruimige aardappels
200 gram gerookte zalm
200 gram verse spinazie
2 tomaten
1 bol mozzarella
250 ml slagroom
1 eetlepel olie
versgemalen peper

Keukenbenodigdheden:
mandoline
wok
oven
ovenschaal

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes met een mandolilne of met de hand
  • Spoel de aardappelschijfjes goed af
  • Snijd de tomaat en mozzarella met een mesje in dunne plakken (dat lukt niet zo goed met een mandoline)
  • Verhit de olie in de wok en bak de spinazie hierin tot hij geslonken is
  • Leg dakpansgewijs een laagje aardappelschijfjes (gebruik hiervoor ongeveer de helft van de aardappelschijfjes) in de ovenschaal en breng op smaak met peper
  • Verdeel de spinazie er over en leg daarna de gerookte zalm op de spinazie
  • Leg hier op de tomaat en maak af met nog een laagje aardappelschijfjes
  • Tenslotte leg je de plakjes mozzarella boven op en giet je de slagroom er over
  • Breng nogmaals op smaak met peper en druk het geheel even aan zodat alles onder de room staat
  • Bak gedurende 45 tot 40 minuten af in het midden van de oven
  • Eet smakelijk!