Stamppotten vind ik eigenlijk in alle jaargetijden erg lekker. In de winter vind ik het heerlijk om stevige stamppotten te maken, terwijl ik het in de zomer juist liever wat luchtiger hou. Deze stamppot zit er een beetje tussenin. De spitskool zorgt er voor dat de stamppot goed vult, maar de zalm heeft er een wat frissere draai aan.

Hou je niet zo van de smaak van spitskool, dan kun je spitskool ook meekoken met de aardappels. Dat is ook een prima manier om kinderen spitskool te laten eten. De smaak wordt zo een stuk milder. Ook heel erg lekker om met vissticks te serveren in plaats van zalm.


Aantal personen: 2-3
Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
500 gram kruimige aardappelen
500 gram spitskool
2 zalmfilets
1 kleine rode ui
6 theelepels honing
1,5 theelepel mosterd
1 eetlepel olie
klontje boter
versgemalen vierseizoenen peper
zout
verse peterselie

Keukenbenodigdheden:
kookpan
wok
kom

En zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en snijd in in stukken
  • Doe ze in een pan met water (zodat ze net onder staan), voeg wat zout toe en kook in ongeveer 15-20 minuten gaar
  • Snijd intussen de kool door midden en verwijder de buitenste bladeren
  • Snijd vervolgens de kool in repen, halveer de repen indien ze erg lang zijn
  • Snipper de ui
  • Snijd de zalmfilets in blokjes
  • Maak in een kom een marinade van de honing en mosterd en doe de zalm en rode ui hierbij
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de kool ongeveer vijf minuten
  • Voeg daarna zalm en ui toe en roerbak dit nog 2-3 minuten mee
  • Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze goed af
  • Maak er vervolgens met een pureestamper puree van
  • Voeg een klontje boter toe om de puree extra smeuïg te maken
  • Schep het spitskool-zalmmengsel door de aardappelpuree
  • Breng op smaak met peper en garneer met verse peterselie
  • Eet smakelijk!