Deze Indonesische gehaktballetjes zijn heerlijk in combinatie met rijst en pittige sperzieboontjes, een kruidig groentegerecht of een lekker frisse salade.

Ook als borrelhapje is dit een aanrader. In dat geval zou ik de balletjes wat kleiner maken, dan in het recept beschreven staat.
Of wat dacht je van een lekker gehaktballetje op brood? Keuze genoeg zou ik zeggen.

Ze lenen zich ook prima om na bereiding in te vriezen. Altijd handig om achter de hand te hebben, wanneer je een keer weinig tijd hebt om te koken.


Aantal personen: 3 (per portie 4-6 balletjes)
Bereidingstijd: 40 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
300 gram rundergehakt
1 ui
6-8 eetlepels paneermeel
1/2-1 ei
1 eetlepel ketjap
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels laos
1 theelepel sereh
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel sambal oelek
snufje zout
1 eetlepel olie

Keukenbenodigdheden:
mengkom
hapjespan

En zo maak je het:

  • Klop een ei los
  • Snijd de ui in kleine stukjes
  • Meng gehakt met de specerijen en de ui
  • Voeg dan de helft van het losgeklopte ei toe
  • Doe in eerste instantie 6 eetlepels paneermeel erbij en kneed het goed door
  • Is het gehaktmengsel nog erg nat voeg dan nog wat extra paneermeel toe, is het juist aan de droge kant voeg dan nog wat ei toe
  • Maak van het gehaktmengsel 12 ballen van ongeveer dezelfde grootte
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de gehaktballen in ongeveer 30 minuten mooi bruin gaar
  • Eet smakelijk!