De beenham met honing, mosterd en/of sinaasappel kennen we inmiddels wel. Daarom besloot ik er eens een andere draai aan te geven. Ik hou zelf enorm van de Oosterse keuken, dus dat het een beenham teriyaki werd is niet zo gek. Je kunt er natuurlijk een kant-en-klare teriyaki saus voor kopen, maar je hebt hem in een handomdraai zelf gemaakt. Voordeel van zelf maken is dat je hem naar je eigen smaak kunt aanpassen. Want smaak is en blijft heel persoonlijk.
Hoe lang de beenham in de oven moet is afhankelijk van de grootte. Reken per 100 gram ongeveer 10 minuten.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten + 2 uur marineertijd + 40 minuten oventijd
Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
Beenham van ongeveer 500 gram
250 gram eiermie
250 gram peultjes
250 gram champignons
1 bosui
2 eetlepels sojasaus
olie
versgemalen peper
Teriyaki marinade:
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel mirin
1/2 eetlepel bruine suiker
1 cm geraspte gemberwortel
Keukenbenodigdheden:
koekenpan
wok
ovenschaal
oven
En zo maak je het:
- Doe de ingrediƫnten voor de marinade in een kom en doe de beenham er in
- Zorg dat je de hele beenham met marinade besmeert en laat vervolgens 2 uur in de koelkast marineren
- Besmeer de beenham ieder half uur nogmaals met de marinade uit de kom
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Doe een klein beetje olie in een koekepan en bak de beenham rondom bruin
- Leg de beenham in een ovenschaal en schenk de overgebleven marinade er over heen
- Zet de beenham ongeveer 45 minuten in de oven en bedruip hem iedere 10 minuten met marinade uit de ovenschaal
- Wanneer de beenham gaar is haal je hem uit de ovenschaal en wikkel je hem in aluminiumfolie. Gooi de overgebleven marinade niet weg!
- Laat vervolgens minimaal 10 minuten rusten
- Intussen kook je water en bereid je de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Maak intussen de peultjes schoon en snijd de champignons in vieren
- Snijd de bosui in ringetjes en zet even apart
- Verhit een beetje olie in een wok en bak hierin de champignons en peultjes aan
- Zodra de mie gaar is doe je deze erbij en breng je het geheel op smaak met sojasaus en versgemalen peper
- Snijd de beenham in plakken van ongeveer 1 cm dik
- Leg de mie op een bord en leg er enkele plakjes beenham op
- Schep er een eetlepel van de marinade over en bestrooi met wat bosui
- Eet smakelijk!