In de originele pastitsio wordt geen macaroni gebruikt, maar omdat ik deze nog had liggen heb ik er voor gekozen deze te gebruiken. Je kunt er ook penne voor gebruiken, maar in Griekenland gebruiken ze er een wat dikkere buispasta voor. Die zul je hier niet zo snel tegenkomen in de supermarkt, dus vandaar deze wat meer toegankelijke variant.

Het is best wel een machtig gerecht door de bechamelsaus, dus ik heb er voor gekozen om er een Griekse boerensalade bij te serveren. Ik had geen olijven meer op voorraad, dus deze keer een versie zonder olijven. Ik had namelijk niet echt heel veel zin om door de kou te moeten voor wat olijven. En het was ook zonder olijven erg lekker.

Afgelopen week heb ik weer een heerlijk stoofpotje gemaakt: Vlaamse stoof. Het kenmerkende aan Vlaamse stoof is dat deze bereid wordt met (trappisten)bier en mosterd. Meestal wordt er een dubbel voor gebruikt, maar ik heb deze keer een tripel genomen, omdat ze de Westmalle dubbel waar ik op zoek naar was, niet hadden in de winkel waar ik toen mijn boodschappen deed. De tripel van Westmalle hadden ze wel dus op goed geluk heb ik deze meegebracht. En dat is zeker niet verkeerd bevallen moet ik zeggen.

Wanneer ik stoofvlees maak, maak ik altijd extra veel. Of we eten er twee dagen van (de tweede dag is ie eigenlijk nog lekkerder), of ik vries wat in zodat we altijd wat achter de hand hebben, of ik maak er anderen blij mee. Ik denk altijd maar zo, als ik dan toch die pan 6 uur op het vuur moet hebben staan, dan kan ik net zo goed meteen een heleboel maken.

De laatste tijd heb ik al enkele recepten van typisch Griekse gerechten geplaatst. Deze Griekse stoofschotel, oftewel stifado, mag in dat rijtje echt zeker niet ontbreken. In Griekenland schijnt dit gerecht vaak met konijn gemaakt te worden, maar ik maak het altijd met rundvlees.

Het is super lekker om te combineren met tomatenrijst en een Griekse salade. En je kunt er ook heel goed extra veel van maken om in porties in te vriezen. Zo sta je maar één keer lang in de keuken, maar kun je er wel vaker van genieten. En eigenlijk hoef je ook niet eens echt lang in de keuken te staan, want je hoeft er heus niet constant bij te blijven staan...

Ik gebruik runderriblappen maar je kunt voor dit gerecht ook sukadelappen gebruiken. Die hebben vaak wel iets meer tijd nodig dan runderriblappen, maar met ook met sukadelappen kom je een heel eind met zes uur stoven.

Hachee is een traditioneel stoofgerecht op basis van rundvlees, uien en azijn. Vaak wordt het geserveerd in combinatie met rode kool en aardappelpuree of met hutspot. De azijn is een essentieel onderdeel van dit gerecht, want het zuur zorgt er voor dat het vlees mooi zacht wordt.

De laatste tijd maak ik naast hachee ook regelmatig andere stoofpotjes. Dat is iets wat ik voorheen eigenlijk nooit deed. In het verleden heb ik het weleens geprobeerd, maar ik kreeg het vlees toen niet zacht genoeg. Waarschijnlijk heb ik gewoon te weinig geduld gehad. Ik trek nu altijd minimaal 6 uur uit voor de bereiding en dan komt het eigenlijk altijd wel goed.

Dit recept voor boeskool, oftewel witte kool, komt uit Oldenzaal. Oldenzaal wordt dan ook wel boeskoolstad genoemd.

In dit recept heb ik er voor gekozen om de boeskool en aardappelen los van elkaar te serveren, maar je kunt er natuurlijk ook heel goed een stamppot van maken. In dat geval meng je de kool en aardappelen voor opdienen met elkaar en maak je er met een stamper een grove stamppot van. De uitgebakken plakjes spek serveer je er los bij.

Je kunt eventueel ook spekreepjes gebruiken. Deze kun je in de stamppot mee stampen. Wanneer je geen stamppot maakt maar de kool los serveert,  meng je deze door de kool voor het opdienen.