Ik gaf deze antipasti spiesjes een twist door gerookte mozzarella te gebruiken. Nu denk je misschien mozzarella roken, hoe doe je dat dan? Nou eerlijk gezegd eigenlijk niet, maar je kunt ze eenvoudigweg een rookaroma geven door aan het bakje waar de mozzarella bolletjes in zitten 2 theelepels vloeibaar rookaroma toe te voegen (aan het vocht waar de bolletjes in zitten). Laat het bij voorkeur enkele uren marineren.

Zo simpel, maar echt een aanrader! Rookaroma is onder andere verkrijgbaar bij Van Beekum Specerijen. Ik kreeg van hen een fles vloeibaar rookaroma toegestuurd om uit te proberen en ik ben er nog steeds erg blij mee. Maar ook wanneer je de mozzarella niet 'rookt' zijn deze spiesjes niet te versmaden.

Antipasti betekent 'voor de maaltijd'. Het wordt traditioneel dan ook geserveerd voor de warme maaltijd. Vaak krijg je een schaal met diverse dingen zoals ham, olijven of vijgen aangeboden. Maar wil je antipasti eens op een andere manier serveren dan zijn deze spiesjes echt een eye catcher. Je kunt zelf kiezen welke ingrediënten je gebruikt, dus zitten er producten tussen die je niet lust dan laat je ze achterwege of vervang je ze door iets anders.

Ze zijn overigens ook heel lekker om als borrelhapje te serveren of als gezond tussendoortje. Omdat het van origine een voorgerecht is, heb ik het recept in die categorie geplaatst.

Die kleine rode bolletjes zitten overigens aan het prikkertje vast mocht je je afvragen wat dat is :-)


Aantal spiesjes: 12 stuks
Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
12 bolletjes (gerookte) mozzarella
12 cherrytomaten
6 plakjes salami
6 plakjes prosciutto
6 plakjes coppa
2 artisjokharten
12 zwarte olijven
12 blaadjes basilicum

Keukenbenodigdheden:
12 lange prikkers

En zo maak je het:

  • Halveer de vleeswaren en vouw ze enkele keren dubbel
  • Snijd de artisjokharten in stukken
  • Rijg dan naar eigen inzicht aan ieder spiesje een bolletje mozzarella, cherrytomaatje, olijf, vleeswaren, artisjok en een blaadje basilicum
  • Wanneer je gasten krijgt die bepaalde ingrediënten niet lusten laat je deze natuurlijk achterwege en vervang je ze door iets wat ze wel lusten
  • Eet smakelijk!