Zeg nou zelf, kijkt deze tiramisu je niet heel erg lekker aan?! Ik maakte deze tiramisu met speculoos en zonder rauw ei en alcohol als nagerecht bij het Kerst tapasdiner. Ik had van te voren al een testrondje gemaakt, want ik wil toch altijd wel zeker weten dat wat ik serveer ook lekker is. Nou, deze viel per ongeluk echt heel erg lekker uit!

Ik heb weleens eerder verteld dat we minimaal twee keer per jaar naar Frankrijk rijden om bij de Auchan boodschappen te gaan doen (hier lees je meer over mijn tien favorieten uit de Franse supermarkt). De laatste keer dat we er waren nam ik ook fles speculoos siroop mee. Ik heb even gegoogled of zoiets ook in Nederland verkrijgbaar is en dat blijkt er wel te zijn. Jammer genoeg wel een stuk duurder dan de fles die ik kocht, maar wellicht zijn er wel meer varianten in Nederland verkrijgbaar als je goed zoekt.

Mocht je een keer in Frankrijk zijn, dan kan ik je de fles van het huismerk van Auchan in ieder geval echt aanraden. De smaak is top. Hij geeft de tiramisu net even wat extra's. Maar ook zonder deze siroop kun je deze tiramisu natuurlijk gewoon maken. En mocht je wel alcohol willen gebruiken, dan wordt er meestal amaretto gebruikt. Gebruik dan overigens wel iets minder, want anders wordt de smaak veel te overheersend.

Ik haal uit dit recept gemakkelijk 6 porties (met Kerst zelfs 8), omdat het best een behoorlijk machtig nagerecht is.


Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 30 minuten + 2x 1 uur opstijven in koelkast

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
24 speculoos koekjes
250 gram mascarpone
250 ml slagroom
200 ml sterke koffie
50 ml speculoos siroop (of 2 eetlepels amaretto)
20 gram poedersuiker
1 vanillepeul
2-3 eetlepels cacaopoeder

Keukenbenodigdheden:
handmixer met kloppers
2 mengkommen
4-6 schaaltjes

En zo maak je het:

  • Doe de slagroom in een mengkom
  • Klop de slagroom met het poedersuiker met de handmixer stijf en zet een uur in de koelkast op goed op te stijven
  • Zet de koffie en laat deze volledig afkoelen
  • Wanneer de koffie afgekoeld is voeg de je speculoos siroop toe en zet je deze even apart
  • Doe de mascarpone is een mengkom
  • Schraap het merg uit de vanillepeul en doe deze bij de mascarpone
  • Roer de mascarpone los met een lepel
  • Voeg twee flinke eetlepels slagroom toe aan de mascarpone en spatel voorzichtig door elkaar (je zult zien dat je de lucht zo uit de slagroom slaat maar dat is niet erg)
  • Voeg zo steeds beetje bij beetje de rest van de slagroom toe tot alles gemengd is
  • Zet de schaaltjes klaar waar je de tiramisu in wil opdienen
  • Neem 2-3 speculoosjes (3 als je er vier porties van maakt, 2 als je er zes porties van maakt) en doop deze enkele seconden in de koffie (de koekjes moeten volledig doordrenkt zijn met koffie, maar laat ze niet te lang liggen want dan vallen ze helemaal uit elkaar)
  • Doe de koekjes in het schaaltje en drukt ze vervolgens voorzichtig fijn met een lepel of vork en verdeel over de bodem
  • Doe dit ook bij de andere schaaltjes (je hebt dan de helft van de koekjes gebruikt)
  • Verdeel vervolgens de helft van het mascarpone slagroom mengsel over de schaaltjes en verdeel het gelijkmatig met een lepel, zodat je een mooi laagje krijgt
  • Doe nu nogmaals hetzelfde met de andere helft van de koekjes en verdeel die over de schaaltjes
  • Vervolgens verdeel je de andere helft van het mascarpone slagroom mengsel over de schaaltjes
  • Strooi daarna wat cacaopoeder over de schaaltjes en verdeel deze netjes over de bovenkant zodat je een dun laag cacaopoeder hebt (ik pak de schaaltjes op en hou ze iets schuin waarna ik tegen de randen aan klop terwijl ik de schaaltjes draai)
  • Dek de tiramisu af (zorg dat je de laag cacao niet raakt, want dan ziet hij er niet meer zo mooi egaal uit) en zet de tiramisu daarna nog minimaal een uur in de koelkast
  • Eet smakelijk!