Dit is echt één van de lekkerste ijssoorten die ik ooit gemaakt heb. Ik heb stroopwafellikeur gebruikt in dit recept om er een goede stroopwafelsmaak aan te krijgen. Mocht je dat niet willen gebruiken dan kun je er wat meer verkruimelde stroopwafels aan toevoegen.

Ik gebruik eigenlijk altijd dezelfde basis voor roomijs. Die bestaat uit eidooiers, melk, slagroom en kristalsuiker. Je kunt er dan eindeloos mee variëren. Eerder maakte ik al pumpkin spice ijs. Deze keer had ik enorme trek in stroopwafelijs. Ik had nog mini stroopwafels en stroopwafellikeur in huis. Dat bleek een schot in de roos.

Ik gebruik voor mijn ijs een ijsmachine. Mijn ijsmachine heeft een bak die voor gebruik 18-24 uur in de vriezer moet staan, daarom laat ik hem er altijd gewoon in staan. Zo is hij klaar voor gebruik wanneer ik zin heb om ijs te maken.


=> Let op voor dit recept heb je een ijsmachine nodig!! <=

Bereidingstijd: 15 minuten + 60 minuten koelen + 60 minuten draaien in ijsmachine + 3 uur vriezer


Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
4 eidooiers
250 ml halfvolle melk
200 ml koude ongeklopte slagroom
100 gram fijne kristalsuiker
5 eetlepels stroopwafellikeur
4 mini stroopwafels + enkele voor decoratie

Keukenbenodigdheden:
mengkom
steelpan
handmixer
ijsmachine

En zo maak je het:

  • Doe de eidooiers met de suiker in een mengkom en mix gedurende ongeveer 5 minuten met de handmixer tot een witte, schuimige massa is ontstaan
  • Verwarm de melk in een steelpannetje (niet laten koken)
  • Schenk al kloppende de warme melk in een dunne straal bij het ei/suikermengsel. Let op dat je dit zeer geleidelijk doet om te voorkomen dat het eigeel meteen gaat stollen en klontjes vormt
  • Vervolgens doe je alles terug in het steelpannetje en verwarm je onder voortdurend kloppen het mengsel. Doe dit op laag vuur om ook hier te voorkomen dat het eigeel meteen gaat stollen en klontjes vormt
  • De eidooiers zijn gaar bij 80 graden. Dit kun je met een thermometer meten, maar mocht je die niet hebben dan kun je dit controleren door een houten lepel in het mengsel te houden en er met je vinger een streep over te trekken op de bolle kant van de lepel. Wanneer de streep direct terugloopt zijn de dooiers nog niet gaar en moet je het mengsel nog wat langer verwarmen. Blijft de streep mooi zichtbaar dan zijn de dooiers gaar.
  • Wanneer de dooiers gaar zijn voeg je 5 eetlepels stroopwafellikeur toe (even proeven natuurlijk wanneer je de smaak goed vindt)
  • Schenk het mengsel in een kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Blijf het mengsel wel regelmatig even doorroeren.
  • Ze de kom in de koelkast en laat het nog ongeveer een uur koelen
  • Klop de slagroom lobbig en schenk het ei-suikermengsel vervolgens in een dunne straal voorzichtig er bij terwijl je nog even blijft kloppen
  • Zet de ijsmachine aan en schenk het geheel voorzichtig er in en laat daarna 45 minuten draaien
  • Verkruimel 4 mini stroopwafels en doe deze bij het ijs
  • Laat vervolgens nog ongeveer 15 minuten draaien
  • Zet het ijs nog enkele uren in de vriezer
  • Serveer in een kommetje of mooi en doe er nog wat stroopwafelkruimels of mini stroopwafels ter decoratie bij
  • Eet smakelijk!