Haagse bluf is een luchtig nagerecht op basis van bessensap, suiker en eiwitten. Als ik in een recept zie staan dat ik eiwitten stijf moet kloppen, dan begin ik al een beetje zenuwachtig te worden. Ik ben altijd bang dat het zal mislukken, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

De truc zit hem in het zorgen dat je geen plastic kom gebruikt en ervoor zorgt dat de kom die je gebruikt goed vetvrij is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door wat citroensap in de kom te spuiten en deze met een keukenpapiertje over de hele binnenkant van de kom te wrijven. Eventueel nog even naspoelen met water, maar vaak is dat niet eens nodig.

Ik vind het altijd een beetje een magisch iets om te zien hoeveel lucht je in eiwitten kunt kloppen en hoeveel volume je dus kunt creƫren.

Let op: In dit recept worden rauwe eiwitten gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen gepasteuriseerde eiwitten te gebruiken om besmetting met Salmonella te voorkomen. Zeker voor kwetsbare groepen wordt het gebruik van rauwe eiwitten afgeraden (kinderen, ouderen, zwangeren en zieken)


Aantal porties: 6
Bereidingstijd: 10 minuten

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
2 eiwitten
200 ml bessensap
75 gram suiker
6 lange vingers (optioneel)
verse aardbeien (optioneel)

Keukenbenodigdheden:
vetvrije mengkom
handmixer

En zo maak je het:

  • Doe de eiwitten, bessensap en suiker in een vetvrije mengkom en klopt met de handmixer de eiwitten stijf tot een luchtige maar stevige massa
  • De eiwitten zijn stijf genoeg wanneer je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt
  • Verdeel de Haagse bluf over 6 glazen en zet in ieder glas een lange vinger
  • Serveer er eventueel nog wat verse aardbeien bij
  • Eet smakelijk!