Als we de verhalen moeten geloven is de vlaflip een echt Brabantse 'uitvinding'. In 1963 is deze bedacht door mevrouw Reuvers-Ulijn uit Oss. Haar man werkte bij Campina en men wilde het oubollige imago van vla wat oppoetsen. Tegenwoordig kom je vlaflips in allerlei variaties tegen.

Ik heb vroeger ook heel wat vlaflips gegeten. Heerlijk vond ik het. Er stond dan een pak yoghurt en een pak vanillevla op tafel. Fles roosvicee erbij en mixen maar.

In dit recept maak ik vanillevla van custardpoeder en gebruik ik Griekse yoghurt. In plaats van ranja (of zoals wij deden roosvicee) gebruik ik verse aardbeien. En gewoon omdat het kan bovenop wat chocoladeschaafsel (eenvoudig zelf te maken met een kaasschaaf of rasp en een stuk chocolade) en wat extra aardbei.

Houdt er wel rekening mee dat de vla enige uren moet afkoelen, dus je kunt deze het beste al vroeg maken of eventueel een dag van te voren.


Aantal personen: 3-4
Bereidingstijd: 15 minuten + enkele uren afkoelen

Dit heb je nodig:
Ingrediƫnten:
vanillevla:
30 gram custardpoeder
25 gram suiker
500 ml halfvolle melk

aardbeiensaus:
250 gram aardbeien
1 eetlepel suiker

overig:
250 ml Griekse yoghurt
chocoladeschaafsel
3-4 aardbeien als garnering

Keukenbenodigdheden:
steelpan
garde
pureestamper of staafmixer

En zo maak je het:

  • Maak eerst de vanillevla:
  • Meng custardpoeder, suiker en 3 eetlepels melk tot een glad papje
  • Verwarm de rest van de melk en voeg het papje hier aan toe
  • Klop met een garde tot alles goed gemengd is en breng aan de kook
  • Laat gedurende ongeveer drie minuten onder af en toe roeren doorkoken
  • Giet de vla in een schaal en dek af met vershoudfolie om een velletje te voorkomen
  • Vervolgens maken we de aardbeiensaus:
  • Doe de aardbeien en suiker in een kom en maak deze fijn met een pureestamper of eventueel met een staafmixer
  • Doe de aardbeiensaus in een glas
  • Verdeel hier de vanillevla over
  • Daar bovenop schep je de Griekse yoghurt
  • Bestrooi met wat chocoladeschaafsel
  • Snijd wat aardbeien in kleine stukjes en garneer hier je toetje mee
  • Eet smakelijk!