De afgelopen tijd is het prachtig zomers weer geweest. Uitgerekend op de dag dat het even wat minder is, besluit ik een barbecue recept te plaatsen. Maar dat is helemaal geen probleem, want de vooruitzichten zien er prima uit dus die barbecue mag snel weer voor de dag komen. Daarom wordt het ook weleens tijd om de hoeveelheid barbecue recepten op mijn blog uit te breiden. Je zou namelijk bijna de indruk krijgen dat wij bijna nooit barbecueën, maar het tegendeel is waar.
Het liefst ga ik voor de wat uitgebreidere barbecue-sessies. Wij zien de barbecue eigenlijk vooral als een verlengstuk van de keuken. Ik zal niet zeggen dat het nooit voorkomt, maar over het algemeen zijn wij niet van de gemiddelde Nederlandse barbecue waarbij veel te veel vlees voor de dag komt en je overladen wordt met stokbrood en sauzen.
Liever maken we diverse gerechten, waar ook groenten een grote rol bij spelen. Want je kunt ook echt oneindig veel doen met groenten op de barbecue. Deze champignonspiesjes zijn daar een voorbeeld van. Je kunt ze natuurlijk ook in een wok of in de oven bereiden, maar de barbecue geeft wel net even die extra touch die het goed kan gebruiken.
Ik gebruik in dit recept pittige chilisaus, maar als je niet van pittig eten houdt dan kun je hier ook prima zoete chilisaus voor gebruiken.
Voor de bereiding van deze spiesjes gebruik ik de indirecte methode. Hoe je deze methode toepast kun je hier wat uitgebreider lezen.
Aantal spiesjes: 4
Bereidingstijd: 5 minuten voorbereiden + 2 uur marineren + 15 minuten bereiden
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
10 flinke champignons
3 eetlepels ketjap manis
2 eetlepels pittige chilisaus
1 eetlepel sesamolie
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel verse bieslook
Keukenbenodigdheden:
4 spiezen (lange houten prikkers kan ook, dan wel even voorweken)
grillbakje
barbecue met deksel
kom voor de marinade
En zo maak je het:
- Maak een marinade van ketjap manis, chilisaus, sesamolie en gemberpoeder
- Snijd de champignons door midden en laat deze hier twee uur in marineren
- Maak de barbecue gereed voor een bereiding via de indirecte methode (lees hier hoe je dat doet)
- Breng de barbecue op temperatuur (ongeveer 120 graden)
- Rijg aan iedere spies vijf halve champignons en leg deze in het grillbakje
- Leg het grillbakje op het rooster (dus niet boven de kolen) en sluit het deksel
- De champignons zijn na ongeveer 15 minuten klaar
- Bestrooi met wat verse bieslook
- Eet smakelijk!