Deze heerlijk geurende gegratineerde Franse uiensoep past perfect bij dit gure weer. De zomer is inmiddels echt voorbij en de meteorologische herfst heeft zijn intrede gedaan. Ik heb zelfs voor de eerste keer de verwarming alweer aan gehad, omdat ik het koud had. Nu ben ik ook wel een enorme koukleum moet ik toegeven.
Onderstaand recept is voor 6 porties. Over het algemeen schrijf ik recepten voor 2 tot 4 porties en niet zo snel voor 6 porties. Maar neem maar van mij aan dat je echt wel zoveel wil maken. Als je het stokbrood en kaas achterwege laat, kun je hem namelijk heel eenvoudig invriezen. Mocht je een keer weinig tijd of geen zin hebben om te koken, dan heb je altijd nog wat lekkers achter de hand.
Aantal porties: 6
Bereidingstijd:
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1750 ml water
500 ml witte wijn
4 bouillonblokjes rund (in totaal voor 2000 ml bouillon)
750 gram uien
50 gram boter of margarine
60 gram bloem
12 sneetjes stokbrood
40 gram gruyère (Zwitserse kaas)
1 laurierblaadje
1 theelepel gedroogde tijm
versgemalen vier seizoenen peper
Keukenbenodigdheden:
snijplank
kookpan
garde
ovenvaste soepkommen
oven
En zo maak je het:
- Snijd de uien in halve ringen
- Verwarm de boter in de kookpan
- Voeg de uien toe en laat deze gedurende ongeveer 45 minuten zachtjes bakken (de uien mogen bruin kleuren, daar krijg de soep de karakteristieke bruine kleur van)
- Wanneer de uien bruin gekleurd zijn voeg je de bloem toe
- Bak gedurende ongeveer 3-5 minuten mee zodat de bloem gaart
- Voeg vervolgens in kleine beetjes het water toe terwijl je met een garde door de pan roert, zodat het vocht zich goed vermengt met de bloem en uien
- Voeg daarna de ook de wijn toe
- Doe de bouillonblokjes, het laurierblaadje en de tijm erbij en breng aan de kook
- Verwarm de oven voor op de grill-stand
- Laat de soep nog zo'n 20 minuten zachtjes koken en verwijder daarna het laurierblaadje
- Breng op smaak met versgemalen vier seizoenen peper
- Schep de soep in ovenvaste soepkommen
- Leg in iedere kom twee sneetjes stokbrood en rasp er royaal kaas over heen
- Zet de soepkommen in de oven en laat in ongeveer 5 minuten de kaas mooi bruin gratineren onder de grill
- Eet smakelijk!