Humkessoep is een soep uit Twente die zijn naam dankt aan de stukjes bonen in de soep. Afhankelijk van de streek wordt deze soep ook wel brokkebonensoep, sniebonensoep of stompesoep genoemd. Ook in de Achterhoek wordt deze soep al van oudsher gemaakt.

Er zijn tegenwoordig heel veel variaties op internet te vinden. Zo beweert de één dat er alleen snijbonen in horen, terwijl de ander zegt dat er juist sperziebonen in horen. Ook de vleessoorten die er in verwerkt worden, verschilt per recept dat je tegenkomt. Zo heb ik schouderkarbonades, klapstuk en spekjes voorbij zien komen. Wat er oorspronkelijk precies in ging? Ik heb geen idee, maar ik weet wel dat deze goedgevulde maaltijdsoep zo in ieder geval erg lekker is.

Wil je deze soep als voorgerecht serveren, geef dan slechts een kleine portie. De soep is namelijk erg machtig doordat hij zo rijkelijk gevuld is.


Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 2 uur

Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
1 liter vleesbouillon
150 gram soepvlees
150 gram verse worst
150 gram snijbonen
150 gram sperziebonen
150 gram witte bonen uit pot
2 aardappelen
1 prei
1 handje bladselderij
versgemalen zwarte peper

Keukenbenodigdheden:
soeppan

En zo maak je het:

  • Breng 1 liter vleesbouillon aan de kook en voeg het soepvlees en de worst (in zijn geheel) hier aan toe
  • Laat de bouillon met het vlees 1,5 uur op laag vuur zachtjes pruttelen
  • Maak intussen de snijbonen en sperziebonen schoon en snijd ze in kleinere stukjes
  • Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes
  • Maak de prei schoon en snijd deze in ringen
  • Voeg na anderhalf uur de snijbonen, sperziebonen, prei, aardappelen en bladselderij toe en laat het geheel nog 20-30 minuten koken
  • Haal de worst er uit en snijd deze in stukjes
  • Voeg de witte bonen toe en laat een paar minuten mee verwarmen (soep hoeft niet meer te koken)
  • Breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper
  • Serveer de soep in een diep bord
  • Eet smakelijk!